Mit szólna hozzá, ha az állam egy teszt miatt elvenné a jogsiját?

Igazságtalannak tűnhet, ha egyetlen rossz teszteredmény miatt elveszik az ember jogosítványát, pedig ez a sors vár sok autóvezetőre - szerencsére egyelőre nem itthon, hanem Dél-Koreában.

De ha sikeresnek bizonyul, nemzetközi sztenderddé emelkedhet a koreai program, tehát nem érdemes egy legyintéssel elintézni, mondván: távol van, nem érdekes.

Egy teszt, nulla jogsi?

Vezetni mindhalálig

Aki szeret vezetni, az idős korában is a volán mögött akar ülni, és irányítani - már csak az a kérdés, hogy meg tudja-e ítélni önmagáról bárki is, hogy alkalmas-e egy gépjármű vezetésére, vagy sem.

A koreai statisztikák szerint a balesetek nagyjából 15%-áért a 65 pluszos korosztály a felelős, ami önmagában még nem ad okot az aggodalomra. Viszont az már elgondolkodtató, hogy ennek a 15%-nak már majdnem a fele halálos kimenetelű.

A taxi vezetők 40%-a a fent említett korosztályba tartozik, így nem túl meglepő, hogy a balesetek jelentős részéért az idős taxi vezetők tehetők felelőssé.

Kötelező tesztek

Mivel motiváló kampányokkal nem sikerült rábírniuk a vezetőket arra, hogy teszteljék magukat, így már 2019-ben kötelezték a szenior taxi, busz, és a teherautó sofőröket, hogy tanúbizonyságát adják szellemi fittségüknek.

2021 végén pedig az állam újabb ötlettel rukkolt elő:  célul tűzték ki, hogy 2025-ig kifejlesszenek egy speciális virtuális valósággal működő rendszert, amiben szimulált szituációkkal fogják vizsgáztatni az idősebb vezetőket.

Miért a VR?

A virtuális valósággal a valósághoz hűen tesztelhetik majd, hogy mennyire tudnak helytállni a szenior autóvezetők az utakon. Azért is tűnik kiváló megoldásnak ez, mivel a VR technológiát már régóta alkalmazzák a klinikákon az időskori demencia vizsgálatára, tehát egy kipróbált módszerről van szó.

2030-ra biztosan ki fog derülni, mennyire működőképes a koreai szűrőrendszer. Ha valóban sikerül az új teszt segítségével csökkenteniük a közúti halálozások mértékét, jó eséllyel el fog terjedni a fejlett világban.

Forrás: ajudaily.com

Memória teszt: ugye nem feledkezett el a CASCO-ról?  :)

Frissítés dátuma: 2022.01.11.