Mit kell tudni a biztosítási alkuszokról?

Biztosítási alkusz - ha legalább egyszer kötött már biztosítást, biztosan hallotta ezt a kifejezést.  De egészen pontosan mit is csinál egy alkusz, és miben különbözik egy biztosítási ügynöktől?

Miért van szükség biztosítási alkuszokra?

A rendszerváltást és a MABISZ megalakulását követően számos biztosítótársaság jelent meg a magyarországi piacon, ez pedig egy teljesen új versenyhelyzetet eredményezett. Az ügyfelek ettől kezdve számos lehetőség közül válogathattak, ezt a számos opciót azonban rendkívül nehéz volt átlátni és összehasonlítani.  

Az ügyfeleknek tehát szüksége lett arra, hogy egy felületen megtalálják az összes ajánlatot és ezeket könnyedén összehasonlíthassák egymással, sőt akár ugyanitt meg is köthessék a biztosítást. Ezt a piaci rést töltötték be a biztosítási alkuszok. 

Biztosítási alkusz, többes ügynök, függő ügynök - mi a különbség?

A biztosítási ügynököknek két típusát különböztetjük meg. Léteznek az úgynevezett függő biztosítási ügynökök, ők kizárólag egy adott biztosítónak dolgoznak, és annak adott termékcsoportját értékesítik.

Az ügynökök másik típusát többes ügynököknek nevezzük, ők a függő biztosítási ügynökökkel szemben több biztosítótársaság többféle termékét hirdetik. 

Végezetül léteznek a biztosítási alkuszok, ők nem egy vagy csak néhány biztosítótársaság ajánlatait kínálják, hanem próbálják a biztosítási piac által nyújtott összes lehetőséget az ügyfél elé tárni. 

A legfontosabb különbség azonban kétségkívül az, hogy az ügynököket - akár független, akár többes - a biztosítótársaságok bízzák meg, ezzel szemben az alkuszokat az ügyfelek. Legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy az ügynökök ügyfelet keresnek a biztosítók számára, míg az alkuszok biztosítót keresnek az ügyfelek számára. 

Mit is csinál pontosan egy alkusz?

Az alkusz legfontosabb feladata, hogy képviselje az ügyfél érdekeit és megtalálja a számára legideálisabb biztosítási konstrukciót. Ez a folyamat a következőképpen zajlik:

  • Az alkusz alaposan felméri az ügyfél igényeit, majd ezek alapján megkeresi a számára legideálisabb biztosítótársaságokat és biztosítási termékeket.
  • Ezt követően ezek alapján összeállít az ügyfél számára egy portfoliót, mely a tartalmát és az árát tekintve is megfelelő lehetőségeket tartalmaz.
  • Abban az esetben, ha az ügyfél elfogadta az alkusz ajánlatát, a következő feladat a szerződés előkészítése. 
  • Amennyiben az alkusz és a biztosítótársaság erre is kiterjedő szerződést kötött úgy a következő feladatokat is az alkusz látja el: a szerződés megkötése, biztosítási kötvény kibocsátása, díjbeszedés.

Hogyan működik egy alkusz díjazása?

Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy a biztosítási alkuszok a megbízást az ügyféltől kapják, a díjazást az adott biztosítótársaságtól. A jutalékot tehát kizárólag a biztosítótól kapják, így az ügyfelek számára az alkuszok igénybevétele ingyenes. 

Hogyan lehetek biztosítási alkusz?

Biztosításközvetítői tevékenységet csak olyan természetes személy kezdhet, illetve végezhet, aki

  • felsőfokú végzettséggel vagy meghatározott szakképesítéssel vagy a pénzügyi szolgáltatás közvetítői, a biztosításközvetítői és a tőkepiaci üzletkötői hatósági képzéssel és hatósági vizsgával összefüggő feladatokról szóló miniszteri rendeletben meghatározott hatósági vizsgával rendelkezik. 
  • Megfelelő szakképesítésnek számít a biztosításközvetítő szakképesítés, független biztosításközvetítői szakképesítés és a biztosítási tanácsadó szakképesítés.
  • A megfelelő végzettség mellett fontos, hogy a biztosítási alkuszként tevékenykedő személynek törvény által előírt továbbképzési kötelezettsége van. 
  • Végezetül pedig a biztosítási alkusznak a jogszabály által meghatározott jó hírnévvel kell rednelkezni, nem lehet például bűntetett előéletű. 

A részletes jogszabályt idekattintva elolvashatja. 

Frissítés dátuma: 2021.07.14.