5 tipp, hogy kevesebbet költsön élelmiszerre

Az ünnepek jelentős anyagi kiadásokkal járnak, ezért teljesen érthető, hogyha januárban inkább csak a legszükségesebb dolgokra adna ki pénzt. Bár télen a rezsiköltség mellett élelmiszerre költünk a legtöbbet, szerencsére egy kis odafigyeléssel le tudjuk faragni az ételmiszerrel kapcsolatos költségeket - lássuk, milyen praktikákat érdemes bevetni!

Állítson össze egy élelmiszerlistát

Az emberek többsége szeret spontán főzni, és azt a fogást készíti el, amihez éppen talál hozzávalót otthon.

Több tervezést igényel, de sokkal költséghatékonyabb megoldás, ha a hónap elején megtervezi előre a havi menüt, és ahhoz ragaszkodik a főzés során. Az élelmiszerlista összeírása közben tud kalkulálni az összetevők árával is, és így könnyebben főzhet olyan fogásokat, amik kevesebb pénzbe kerülnek.

Könnyen étkezhet olcsóbban

Előzze meg az ingervásárlást

Rengetegen lista nélkül mennek bevásárolni - rendszerint ők azok, akik minden bevásárlásnál megvesznek nagyjából öt felesleg dolgot. Sokszor pár felesleges termék pedig havi szinten már nagyon meg tudja terhelni a költségvetést. Érdemes tehát listával felfegyverkezve elindulni a boltba, és ragaszkodni a listán szereplő termékekhez. Ne hagyja, hogy eltérítsék az akciók, és az új termékek!

Vegyen fagyasztott zöldségeket

Tény, a friss zöldségnél nincs jobb, de télen szinte lehetetlen teljes tápanyagértékű zöldséghez hozzájutni, így nem jár rosszabbul akkor sem, ha fagyasztott zöldséget vásárol. Ráadásul utóbbinak az ára sokkal kedvezőbb.

A megmaradt ételeket fagyassza le

Nehéz előre meghatározni, hogy mennyit főzzön az ember, emiatt sokszor kimarad kisebb adag étel egy-egy étkezés után. Mivel unalmas mindig ugyanazt enni, ne a sima hűtőbe rakja a maradékot, hanem inkább a fagyasztóba! Onnan bármikor előkaphatja, ha nincs készen étel - ezt csak meg kell melegíteni, és még a főzést is megspórolhatja aznapra :)

Kevesebbe kerül az otthon elkészített étel

Míg sokan imádnak főzni, mások számára inkább teher az ételkészítés. Ha az utóbbi csoportba tartozik, nagy a kísértés, hogy rendelje az ételt, ami viszont óriási csapda. Észre sem veszi, és havi szinten jóval többet ad ki élelmiszerre, mint tervezte. Az sem utolsó szempont, hogy általában a rendelt ételek sokkal hízlalóbbak, mint az otthon készített társaik.

Az interneten rengeteg olyan ételreceptet találhat, aminek az elkészítése maximum fél órát igényel, mégis ízletes lesz a végeredmény. Pár jó recepttel már simán ki tud húzni több hetet is! 

Egy szó, mint száz: az ételrendelés csak a pénztárcát karcsúsítja, míg az otthoni főzés jó eséllyel Önt. Csak arra kell ügyelnie, nehogy megégesse, vagy leforrázza magát!

A Biztositok.hu blog Hasznos tudnivalók részén még sok olyan tippről olvashat, amik megkönnyíthetik a mindennapjait.

A megelőzés sajnos nem mindig elég. Arra az esetre, ha baleset, vagy váratlan, nagy értékű kár érné, kössön biztosítást! Nézze meg kedvező biztosítási ajánlatainkat, melyek között lakás-, utas-, kötelező- és CASCO biztosításokat is talál.

Frissítés dátuma: 2022.01.07.