Jön a hideg: rakassa fel időben téli gumiját!

Közeleg a hideg idő, ami az autósok számára egyet jelent: itt az ideje felrakatni a téli gumit. Ebben a cikkben tájékozódhat minden fontos információról, amit a gumicseréről tudni kell.

Mikor érdemes téli gumira cserélni a nyári gumit?

Ugyan Magyarországon nincsen konkrét jogszabály arra, hogy kötelező téli gumit rakni az autóra, ennek ellenére a biztonságos közlekedés érdekében célszerű felrakatni. Mivel a nyári guminak sokkal kisebb a tapadása, ha nem cseréljük le a nyári gumikat téli gumikra, egy kisebb havazástól is életveszélyessé válhatnak számunkra az utak.

A téli gumira való váltást a fagypont alatti hőmérséklet beállta előtt érdemes megtenni, ami általában október végén, november elején következik be. Érdemes tehát már október elején elmenni a gumiszervizbe, hiszen a hónap végén már nagyon sokan mennek gumit cseréltetni. Ha pont a fagypont előtti időszakban szeretne időpontot foglalni, félő, hogy csak pár héttel későbbre kap időpontot, amikorra már beállhat a jeges idő. Ilyen időjárásban pedig közel életveszélyes nyári gumikkal vezetni.

Rakassa fel autójára a téli gumit!

Amit érdemes megfontolni téli gumi vásárlásnál

A különböző gumigyártó cégek más-más szempontot vesznek figyelembe az egyes gumi modellek előállításánál. Vannak olyan gumik, amik elsősorban városi autózáshoz ajánlottak, és vannak olyanok is, amik a vidéki, kihívásokkal teli utakra ajánlottak.

Az is fontos szempont lehet, hogy mennyi időt tölt vezetéssel, ahogy az is, hogy milyen stílusban vezet. Hiszen egy dinamikusan vezetett autóra és egy nyugodt, családi utazásokhoz használt autóra is más-más abroncs ideális. Azt, hogy az Ön autójához milyen téli gumi illik, a gumigyártó cégek weboldalán található információk alapján döntheti el.

Meddig kell fenthagyni a téli gumit?

Egészen addig, amíg fagypont alatti hőmérséklet jellemző. Ám ahogy a téli gumik felrakására sem érdemes az utolsó pillanatig várni, úgy a nyári gumik felrakásánál is igaz: nem érdemes késlekedni. Foglaljon időben időpontot április elejére! Mert ugyan nem életveszélyes téli gumival meleg időben vezetni, de a meleg idő károsítja a téli gumit. Ezáltal minden meleg időben való vezetés megrövidíti a téli gumi élettartalmát.

Mikor kell új téli gumit venni?

Az évek haladtával a gumik anyaga is elöregszik, emiatt pedig csökken a minőségük. De a kérdés: mikortól kell leváltani a meglévő gumit? Sajnos nincs arra meghatározott idő, hogy mikortól kell új gumit venni, hiszen minden gumi más módon öregszik. Ez a folyamat függ a gumi gyártási technológiától, a használatától, az anyagától és a tárolásától is.

Egyetlen időkorlát van a gumiszervizek számára: a felszerelés napjától számított 10 év után kötelező lecserélni a kereket. Ez abban az esetben is így van, ha a gumi még biztonságosan használható lenne.

Ám legtöbbször már a 10 év letelte előtt is érdemes cserélni a gumit. Amennyiben észrevesszük, hogy sokkal több időt vesz fel a fékezés, akkor már érdemes elgondolkodni a váltáson.

A szeszélyes téli időjárásban még a téli gumik felrakása ellenére is balesetezhetünk az autóval, ami súlyos kiadásokkal járhat. Szabaduljon meg az esetleges költségek terhétől CASCO-biztosítás segítségével! Kérje ajánlatunkat, hogy nagyobb nyugalommal vághasson neki a téli csúszós utaknak!

Esetleg bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.10.14.