Akadályok nélkül - hogyan rendezzünk be egy akadálymentesített otthont?

Ahhoz, hogy a legjobb körülményeket biztosíthassuk egy mozgássérült személy számára, alaposan át kell gondolnunk a lakótér sajátosságai mellett a tárgyak és eszközök elrendezését is. A cél az, hogy akár egyedül is meg tudjon mindent csinálni segítség nélkül az otthonában a mozgáskorlátozott személy.

Ebben a cikkben támpontokat adunk arra, hogy mit érdemes figyelembe venni egy akadálymentesített otthon kialakításánál. Minden átalakítás előtt érdemes mind az érintettel, mind szakemberekkel konzultálni!Akadályok nélkül

Személyre szabottan

Mindig az adott mozgássérült személy készségeihez megfelelően kell berendezni az adott otthont - ehhez empátiára és tapintatra lesz szüksége.

A padlók szintezésén túl

Az akadálymentesítés korántsem merül ki a közlekedőterek szintkülönbségeinek eltüntetésében.

Tisztában kell lennünk a mozgássérült személy saját, és a számára szükséges segédeszközök méreteivel is - hiszen csak így lehet kiválasztani a megfelelő bútorokat, és ideálisan kialakítani a berendezések elhelyezését a lakásban. Mindig ügyelni kell rá, hogy kényelmes legyen a közlekedés az otthon minden pontján.

A bútorok magassága

Ha akadályozott a mozgásban valaki, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen könnyen érheti el a számára szükséges dolgokat. Minden bútor kialakításánál figyelembe kell venni, hogy ideális magasságban elérhető legyen az, amire szüksége lehet a mozgáskorlátozott személynek - azaz nem lehet sem túl magasan, sem túl alacsonyan.

Tágas konyha

Sok helyen alapprobléma, hogy annyira kicsi a konyha alapterülete, esetleg olyan keskeny a kialakítása, hogy még egy normál testalkatú ember számára is szűkös lehet a hely. Egy ilyen konyhával rendelkező ingatlant semmiképp sem szabad egy mozgássérült számára választani, hiszen több helyre lehet szüksége a közlekedéshez, mint egészséges társainak.

Olyan kialakítású bútorok kellenek, amikből könnyen ki lehet venni a tárgyakat, és visszahelyezni sem okoz problémát, továbbá nem nehéz kinyitni őket, és nem túl mély a kialakításuk.

Csúszásmentes fürdőszoba

Lehetőség szerint perem nélküli zuhanyzó legyen kialakítva, kapaszkodókkal, hogy minél könnyebben kivitelezhető legyen a tisztálkodás.

Emellett arra is érdemes ügyelnünk, hogy csúszásmentessé tegyük a fürdőszoba felületét: a csempéktől kezdve a zuhanyzópadló burkolatáig minden legyen csúszásmentes burkolattal bevonva. Amennyiben mégis kádat választunk a fürdőszobába, akkor csúszásmentes alátétet, kapaszkodókat és fejtámaszokat kell biztosítanunk a maximális védelemhez.

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.