Őszi vezetés 101: erre figyeljen oda csapadékos utakon!

Itt van az ősz, itt van újra…- ez a sor már több, mint egy Petőfi vers részlete: hiszen tényleg itt van már az ősz. Általában nagyon vegyes érzelmek övezik ezt az évszakot, ami teljesen érthető. A vidám, nyári időszakról nehezen áll át az ember az év elmúlásról szóló szakaszára.

Ám nincs mit tenni: az idő múlik, amihez igazodni kell – a közlekedés terén is. Ebben a cikkben elhoztunk pár őszi tippet az autó tulajdonosoknak, hogy nagyobb biztonságban érezhessék magukat a borús, esős időben való vezetés közben.

Nézesse meg a lámpákat az autóján!

Az ősszel automatikusan közeledik a korai sötétedés is. Márpedig nem szerencsés, ha élesben derül ki, hogy nem jó az autó lámpája – vagy nem elég erős a fénye. Hiszen a sötétben való vezetéssel rengeteg veszélynek teszik ki magukat az autótulajdonosok. Ezért az ősz elején érdemes megnézetni a lámpákat, hogy ne érhessék Önt kellemetlen meglepetések.

Óvatosan az őszi utakon – nő a vadveszély

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint évente 5200 vadgázolás történik, és ezen esetek nagy része az őszi időszakban fordul elő. Ez nem csoda, hiszen a vadállatok közlekedési iránya az idő lehűlésével megváltozik. Továbbá az sem segít a helyzeten, hogy általában az állatok az éjszakai vagy a hajnali órákat választják az átvonulásra, amikor sötét van.

Ezért a hűvösebb idő közeledtével megnő a fontossága a fentebb említett lámpa ellenőrzésnek. Emellett az is nagyon fontos, hogy nagyon figyeljen az utakon, és ha szemüvege van, soha ne felejtse otthon a szemüvegét. Hiszen a vadjárta utakon egy kisebb látásprobléma is emberéletekbe kerülhet.

autóvezetés esőben

Ne felejtse el lecseréltetni a nyári gumit téli gumira!

Nem szerencsés az adott pillanatban szembesülni azzal, hogy aznap a nyári gumik nem biztos, hogy kibírják az úti körülményeket. Mivel ebben az évszakban a hőmérséklet hajlamos nagyon gyorsan lehűlni, ezért érdemes előre felkészülni a fagyos utakra.

A téli gumik kiválasztásánál nagyon érdemes arra figyelni, hogy a gumi magas vízkiszorító képességgel rendelkezzen. Ennek az az oka, hogy az őszi időszakban rengeteg csapadék zúdul le az utakra, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a gumi felúszik a vízen.

Ennek következtében az autó vezetője elvesztheti az irányítást az autó felett, ezért könnyedén balesetezhet. Viszont, ha a gumi erős vízkiszorító készséggel rendelkezik, akkor ez a helyzet sokkal kisebb valószínűséggel fordulhat elő, és biztonságosabbá válhat a vezetés.

Szerezzen be ködlámpát!

A köd a legtöbb embernek nyugtató, misztikus látványt nyújthat az őszi reggeleken… legalábbis a ház ablakából figyelve. Viszont az autó üvegén keresztül a köd már egyáltalán nem tölti el jóleső érzéssel a vezetőket, teljesen jogosan. Hiszen beláthatatlanná teszi az utakat, így jelentősen megnő a balesetek esélye.

Amennyiben szeretné elkerülni a köd okozta baleseteket, érdemes egy halvány fénnyel rendelkező ködlámpát beszereznie. A hangsúly a halványon van: ha erős fényű lámpát szerez be, akkor könnyen lehet, hogy a ködről visszatükröződik a fény, ami még rosszabbá teheti a látási viszonyokat.

Szeretne még több vezetéssel kapcsolatos tippet olvasni? Látogasson el a Biztosítok.hu blog Autós tippek szekciójára, és tegye egyszerűbbé és biztonságosabbá a vezetés élményét! Esetleg biztosítással is védelmezné az autóját? Ez esetben nézzen szét bátran CASCO biztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos terhet a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.09.16.