Könnyítse meg magának az őszi nagytakarítás folyamatát!

Ősszel és tavasszal eljön egy kellemetlen, ugyanakkor nagyon is szükséges feladat ideje: a nagytakarításé. Hiszen az átmeneti időszakokban kevés olyan ünnep, vagy jeles esemény akad, ami elvenné az energiát az embertől. Ezáltal tudunk időt szakítani a rendrakásra, hogy az év zsúfoltabb időszakaiban már ne kelljen ezzel foglalkozni. Ebben a cikkben arról olvashat, hogyan könnyítheti meg az őszi nagytakarítás folyamatát! 

Ne engedjen az akciók csábításának

Az otthonokban rejlő rendetlenség nagy része abból fakad, hogy az emberek olyan dolgokat vesznek meg a szezonális leárazásokon, amelyre egyáltalán nincs szükségük. Ráadásul az ősz folyamán rengeteg akcióval találkozhat: legyen szó az aktuális szezonális leárazásokról vagy a Black Friday-ről.

Fogadjon meg egy tanácsot: ne hagyja, hogy a vonzó árak olyan dolgok vásárlására vegyék rá Önt, amikre nincs is szüksége. Az önmegtartóztatás nélkülözhetetlen a rend fenntartásához, hiszen minél kevesebb tárgy van a házban, annál könnyebb rendszert tartani köztük. 

Helyezze előrébb az évszaknak megfelelő ruházatot!

Bármilyen évszakváltásról is van szó (különösen nyáron és télen) érdemes egy alapos átrendezést tartani a gardróbban. Ugyanis, ha az évszaknak megfelelő ruházat foglalja el a szekrény jelentős részét, akkor sokkal könnyebben tud öltözködni. Kevesebb dolgot kell navigálnia és kevesebbet kell válogatnia az abban az évszakban felesleges darabok között, ami időt takaríthat meg Önnek. 

Az elrakásra váró nyári öltözetet el tudja rakni felcímkézett dobozokba, vagy egy önálló szekrényt is fenntarthat. Amennyiben télen vastagabb ágyneműket preferál, ne feledkezzen meg az ágyneműtartó szekrény átpakolásáról sem. 

Segítsen be gyermekeinek is a rendszerezésben! 

Mivel a gyerekek nagyon gyorsan nőnek, ezért sokkal sűrűbben kell átrendezni szekrényeiket. Hiszen a pillanat töredéke alatt unják meg vagy növik ki ruháikat. Rendezze át velük a szekrényeikben és a fiókjaikban lévő ruhákat, könyveket vagy egyéb dolgaikat. Így könnyedén ki tudja dobni a sérült tárgyakat, és összegyűjtheti elajándékozásra a kinőtt vagy nem használt dolgokat. 

Ez több tárhelyet teremthet azon dolgok számára, amiket nemrég vásárolt gyermeke számára az iskolakezdésre. Ráadásul egy rendezett, tiszta környezetben gyermeke sokkal nyugodtabban tud tanulni és már korán meg tudja tanulni a rendezett környezet fenntartását a mindennapokban. 

Készítsen tervet a pakolásra!

Ha vannak céljai és jól átgondolt terve otthona átrendezéséhez, az növeli a siker esélyét a projektben. Írjon össze egy ellenőrzőlistát a legfontosabb feladatokkal, amelyeket otthon szeretne elvégezni. Olyan dolgokat is írjon le, amik egyértelműek és egyszerűek. Ez csökkenti a stressz mennyiségét akkor, amikor ránéz a listájára. Hiszen a listán nemcsak nehéz feladatokat fog látni, hanem nagyon könnyűeket is. 

Írja bele egy naptárba a fontos eseményeket a hónapban! 

Általában az őszi nagytakarítás nem egy nap szokott lenni, így könnyen lehet, hogy becsúszik pár program a takarítás időszakára. Gondolunk itt orvosi időpont foglalásokra, a gyerekek sport és más iskolai rendezvényeire, és a baráti összejövetelekre. 

Ezeket az eseményeket mind írja bele a naptárba, és tegye a naptárat jól látható helyre. Így elkerüli azt, hogy belemerül a rendezkedés munkálataiba, és későn jutnak eszébe fontos események, amikre már előre el kellett volna készülni. 

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.