Tippek a gyalogosok biztonságáért

Az iskola kezdetével egyre több gyalogos közlekedik az utakon - főleg gyermekek -, így az autósoknak, bicikliseknek és maguknak a gyalogosoknak is érdemes jobban odafigyelni magukra és a közlekedésben résztvevő társaikra. 

Nagyobb a veszély, mint gondolnánk

Sokan gondolják, hogy gyalog közlekedni nem olyan veszélyes, mintha kocsiba ülnénk, sajnos azonban ilyenkor is számos baleset történhet. 

Az Európai Unióban ugyanis a halálos közúti balesetek áldozatainak 21%-a gyalogos, és  többségük 65 év feletti, így az idősekre kiemelten fontos odafigyelni. 

Az Unió is cselekszik 

Az Európai Unió területén folyamatosan építik ki az úgynevezett watch-over szenzorokat, melyek jelzik az autósok számára, ha túl közel kerülnek a gyalogosokhoz, így még időben tudnak cselekedni, ezzel megelőzve a katasztrófát. 

Emellett létezik egy APROSYS projekt, melynek keretében a munkacsoport azt tanulmányozza, hogyan csökkentheti a járművek elülső része által gyalogosok számára okozott sérüléseket. 

Ezek a kezdeményezések azonban még csak elméleti szinten vagy csak kevés helyen működnek, és kialakításuk is hosszadalmas, így elsődlegesen a gyalogosoknak és a többi közlekedőnek kell odafigyelnie. 

Mit tehetünk gyalogosként?

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig tartsuk be a KRESZ ránk vonatkozó szabályait. Ezek közül az alábbiak a legfontosabbak:

  • Mindig a járdán közlekedjen, ennek hiányában a leállósávban, az útpadkán vagy a kerékpárúton. 
  • Ha ezek egyikére sincs lehetőség, akkor az út szélén is gyalogolhat, ám kizárólag egy sorban, lakott területen a menetirány szerinti bal oldalon, míg lakott területen kívül a járműforgalommal szemben haladhat. 
  • Mindig a gyalogátkelőhelyeken haladjon át az úttesten, ennek hiányában minden esetben a legrövidebb lehetséges útvonalon.
  • Kizárólag akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. 
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén kötelező a láthatósági mellény viselése (MSZ EN 471:2003 szabvány).

Napjainkban azonban az egyik legfontosabb amit megtehet, hogy sétálás közben nem nyomogatja a telefonját, ez ugyanis eltereli a figyelmét, így könnyen veszélybe kerülhet vagy balesetet okozhat mások számára. 

Mit tehetnek az autósok?

A biztonságos közlekedés egyik alapelve, hogy vigyázzunk egymásra, így a gyalogosok biztonságára a sofőröknek is érdemes odafigyelni, ennek érdekében az alábbiakat szükséges megtenni:

  • Bár alapvető tanácsnak tűnik, de soha ne feledkezzen meg az irányjelző használatáról, és mindig figyelje a holtteret. 
  • Mielőtt kinyitná a kocsi ajtaját alaposan nézzen körül, nehogy ezzel sérülést okozzon egy közlekedő számára. 
  • Ne használja feleslegesen a dudát, ezt egyrészt a KRESZ is előírja, másrészt pedig ez a hangjelzés könnyedén megzavarhatja a gyalogosokat, ez pedig hirtelen mozdulatokat eredményezhet. 
  • A zebránál még inkább figyeljen oda, gyakran az út szélén parkoló autók vagy a növényzet miatt nem lehet belátni a zebra szélét, ez pedig rendkívül balesetveszélyes.

Frissítés dátuma: 2021.09.09.