Így tud Ön is kötelező biztosítás szerződést bontani a biztosítójával!

Kétféle autótulajdonos létezik: az egyik egész életén keresztül ugyanannál a biztosítónál, ugyanazt a kötelező biztosítást fizeti. A másik pedig akár évente is képes megbirkózni a biztosítóváltás procedúrájával.

Nincsen helyes, vagy helytelen út, viszont egy biztos: ha biztosítóváltáson töri a fejét, akkor érdemes időben kapcsolnia. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy biztosítót válthasson az ember, ha kötelező biztosítás kötéséről van szó.

Hogyan szűnhet meg egy KGFB?

A kötelező biztosítást a biztosító és a szerződő is felmondhatja. Ám vannak bizonyos körülmények, amiknek teljesülniük kell ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Váltson biztosítót a biztosito.hu segítségével!

Hogyan mondhatja fel a szerződő a kötelező biztosítást?

A KGFB csak a szerződéskötés évfordulóján mondható fel, tehát évente csak egyszer van erre lehetőség. A felmondás feltétele a felmondó levél, ami az évforduló előtt 30 nappal be kell érkezzen a biztosítóhoz.

Évfordulóra történő felmondást már emailben beküldve, csatolva a felmondó nyilatkozatot is elfogadják a biztosítók. Ha valaki viszont a hagyományos levél híve, annak fontos szempont, hogy nem elég csupán feladni 30 nappal az évforduló előtt a felmondó nyilatkozatot, annak be is kell érkeznie a biztosítóhoz. Ezért érdemes a felmondó levelet jóval korábban feladni - lehetőség szerint ajánlott levélként vagy tértivevényként. Így nyomon követhető a levél útja, és bizonyítható hivatalosan az, hogy odaért-e a biztosítóhoz időben a levél.

A felmondó levélnek tartalmaznia kell…

  • a szerződés számát,
  • a szerződő nevét és lakcímét,
  • a gépjármű rendszámát,
  • és a felmondás dátumát

Amennyiben nem érkezik be időben a dokumentum, automatikusan meghosszabbítják plusz egy évre a szerződést. Ilyenkor várni kell egy újabb évet a biztosító váltással.

Érdekmúlás miatti felmondás

A gépjármű eladása, ellopása vagy súlyos kár esetén forgalomból való végleges kivonása miatt érdekmúlás okkal szűnik meg a biztosítás.
Amennyiben ideiglenesen vonják ki a forgalomból az autót, a biztosító szünetelteti a szerződést, mely időtartamra a díjat nem kell rendezni.

Ha több, mint egy évig nem helyezik vissza a gépjárművet a forgalomba, a biztosító megszünteti a szerződést. Ebben az esetben új biztosítás kötése szükséges a forgalomba való visszahelyezéskor vagy a korábbi biztosítónál, vagy egy másiknál.

Hogyan mondhatja fel a biztosító a kötelező biztosítást?

Alapesetben a biztosítónak nem érdeke felmondani a szerződést. Viszont ha a szerződő nem fizeti a biztosítás díját, kötelessége megtenni. Az esedékességtől számítva 60 napig van lehetősége a szerződő félnek befizetnie a kötelező biztosítást. Ha ez nem történik meg, a biztosító felmondja - díjnemfizetéssel megszünteti a szerződést.

Érdemes tudni, hogy a kötelező gépjármű felelősség biztosítás nem csak az ügyfél által mondható fel az évfordulója előtt, hanem a biztosítónak is van erre lehetősége. Természetesen erről időben értesítenie kell az ügyfelet.

Ritka esetekben közös megegyezéssel is felmondható a kötelező biztosítás

Vannak olyan körülmények, amik fennállása esetén a biztosító hajlandó közös megegyezés alapján felmondani a szerződést. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy erre nagyon kevés alkalommal kerül sor, ezért mindig érdemes tartani a határidőket.

Közeleg a biztosítás kötés évfordulója, és váltani szeretne? Ebben az esetben vegye igénybe kötelező biztosítás kalkulátorunkat, és válassza az Önnek legkedvezőbb biztosítást. Többféle szempont szerint is tud számolni a biztositok.hu kalkulátora segítségével.

Legyen szó évfordulós biztosító váltásról, tulajdonszerzésről, üzembentartó váltásról vagy a szerződés újrakötéséről, a körülményekhez igazított ajánlatokat kaphat a biztositok.hu kalkulátorával. Vegye igénybe kalkulátorunkat, és kösse meg a legelőnyösebb kötelező biztosítást!

Esetleg bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.09.29.