Így készítse fel autóját a télre!

Téli gumi, fagyálló szélvédőmosó és hűtőfolyadék: a hideg időre az autónkat is érdemes felkészíteni. Cikkünkben ehhez mutatunk néhány hasznos tippet. 

Kezdjük a kerekekkel!

Az autó téli felkészítésének egyik legfontosabb eleme a nyári gumi télire cserélése. Erre több okból is szükség van, egyrészt a téli gumi sokkal lágyabb, ennek köszönhetően a mínuszokban sem fog megkeményedni a gumi, így az megfelelő tapadást biztosít. 

Másrészt a téli gumi mintázata sokkal robosztusabb, ez erősebb tapadást biztosít és segíti a vízelvezetést. Bár hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, de 7°C alatti hőmérséklet esetén ajánlott. 

A gumik mellett a felnikre is érdemes figyelmet fordítani, télen ugyanis érdemesebb acélból készült darabokat választani, az alumínium ugyanis a hó és a sózott utak miatt hamarabb kezd el rozsdásodni. 

A biztonságos vezetés következő eleme az optimális guminyomás - nemcsak télen! Természetesen az alacsony guminyomás is veszélyes, télen azonban több kárt okoz, ha a nyomás túl magas, ez onnan vehető észre, hogy a gumi középen kopott. Ilyenkor kisebb a súrlódás és hosszabb a fékút, ez pedig a jeges utakon kiszámíthatatlan eseményekhez vezethet. 

Fék, világítás és akkumulátor

A hideg idő kezdete előtt mindig ellenőriztesse a fékbetéteket, a féktárcsákat és a fékfolyadékot is. Mivel azonban a jeges utak olykor kiszámíthatalanok, így megfelelő fékberendezések mellett is vezessen óvatosan: tartson megfelelő követési távolságot és kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat. 

Mivel télen hamarabb sötétedik, így fontos, hogy a világításra is különös figyelmet fordítsunk. A legfontosabb, hogy lássunk és látszódjunk, így érdemes minden nap ellenőrizni a lámpatesteket, és szükség esetén letakarítani azokat. 

Az autók akkumulátora egy kényes pont, az öt évnél idősebb darabok ugyanis akár egyik napról a másikra is elromolhatnak. Télen még több odafigyelésre van szükség, a hőmérséklet csökkenésével ugyanis az akkumulátor teljesítménye is fogyatkozik. 

Ezekre is érdemes figyelmet fordítani:

  • Válasszon fagyálló hűtőfolyadékot és ablakmosó folyadékot.
  • Ha az ablaktörlő lapátok csíkoznak, mindenképp cserélje le őket.
  • A gumi tömítéseket kenje be glicerinnel, hogy a hideg időben ne repedjenek meg. 
  • Válasszon könnyen tisztítható gumiszőnyeget.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.