Tippek az autó jégmentesítéséhez

Télen a hideg időjárás és a fagy miatt számos kellemetlenséggel kell szembenéznünk, ezek közül az egyik legfrusztrálóbb az autónk jegesedése. Éppen ezért ennek megelőzésére és megoldására mutatunk néhány remek tippet. 

Hogyan előzhető meg a jegesedés?

Bár számos remek praktika létezik az autó jégmentesítésére, a legjobb megoldás kétségkívül az, ha megelőzzük a probléma kialakulását. 

Erre kiváló praktika, ha lefedjük a kocsi ablakait, így azok nem tudnak befagyni, erre a célra már léteznek speciális fagyálló takarók, de egy hálózsák vagy akár egy szemeteszsák is megteszi, a lényeg, hogy olyan anyagot válasszunk, mely víz- és fagyálló. 

A másik megoldás egy állófűtés beszerzése, ezeket az eszközöket beidőzíthetjük, hogy mikor kezdjék el a fűtést, így mire indulnánk a fűtésnek köszönhetően már el is tűnt a jég a járművünkről.

Megoldások a jégmentesítésre 

Azonban nemcsak a megelőzésre léteznek hasznos tippek, hanem arra az esetre is, ha már bekövetkezett a baj. 

A jól ismert megoldás a fűtés bekapcsolása az autóban, így az egyre melegedő levegő hatására a jég szépen fokozatosan leolvad az ablakokról, egyes autókban létezik speciális kiolvasztási funkció az ablakfűtés részeként. 

Egy másik, talán kevésbé ismert praktika, hogy a - természetesen fagyálló - ablakmosó folyadék a bekapcsolást követően elkezdi megolvasztani a szélvédőn található jeget. 

A leggyakrabban használt eszköz azonban kétségkívül a hókaparó alkalmazása, mely szinte minden autóban megtalálható. 

Sok esetben azonban nem vagyunk olyan szerencsések, hogy csupán az ablakok lettek fagyosak, gyakran ugyanis a zár és az ajtó is befagy, ebben az esetben pedig a praktikák nagy részét sajnos nem tudjuk alkalmazni. 

Ilyenkor ajánlatos a jégoldó spray használata, hiszen az nemcsak a szélvédőt és az ablakokat tudja jégmentesíteni, hanem az ajtókat és a zárakat is. Arra azonban mindig figyeljen, hogy a jégoldó sprayt ne felejtse a kocsiban, így ugyanis egyrészt nem fogja tudni használni, másrészt a spray is megfagyhat. 

Mit ne tegyen? 

Egy időben rendkívül elterjedt megoldás volt, hogy a szélvédőről meleg víz segítségével próbálták leolvasztani a jeget, ezt azonban nem ajánljuk. A nagy hőmérséklet különbség hatására ugyanis, könnyen megrepedhet az ablaküveg, gondoljunk csak arra, mi történik, ha forró teát öntünk egy üvegpohárba.

Jégkaparón kívül semmi mást ne hagynáljon a jég lekaparására, más a kezeügyébe kerülő alkalmasnak tűnő eszközt (pl.: bankkártya, igazolvány, kulcs), ezek ugyanis, bár lehet, hogy lekaparják a jeget, nagy valószínűséggel az üveget is összekarcolják. 

Amennyiben az autó ajtaja is befagyott, ne próbálja erőszakkal feszegetni, ez ugyanis rengeteg kárt tehet az autóban:

  • Megsérülhetnek a tömítőgumik,
  • eldeformálódhat az ajtó,
  • eltörhet a kilincs,
  • szétugorhat a rudazat, és 
  • elszakadhat a bowden. 

Néhány extra tipp

Mindig tartson magánál egy extra hókaparót, egyrészt arra az esetre, ha nem tud bejutni a kocsiba, és így nem tud hozzájutni az eredeti jégkaparóhoz, másrészt jelentős fagyban a műanyag jégkaparó könnyen el is törhet. 

A slusszkulcsot - természetesen csak a fém részét - melegítsük fel például egy öngyújtó segítségével, így befagyott zár esetén is ki tudjuk nyitni az ajtót. 

Végezetül egy rendkívül triviálisnak tűnő tipp: mindegyik ajtót próbálja kinyitni. Attól, hogy a kormány felőli ajtó befagyott, nem törvényszerű, hogy az összes többi is.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.