Mit tegyünk, ha villámlik?

A statisztikák alapján a villámcsapások jelentős többségére a szabadban kerül sor, a villámlások pedig éppen akkor a leggyakoribbak - május és szeptember között -, amikor a legtöbb időt töltjük a természetben. De mit tehetünk, ha közeleg a vihar?

Ismerjük az előjeleket

Az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, hogy ismereteket gyűjtünk a témával kapcsolatban, hiszen, ha már az első természeti jelzések megjelenésekor tisztában vagyunk azzal, hogy közeleg a vihar, és vele együtt a villámlás, akkor sokkal több időnk van arra, hogy megelőzzük a katasztrófát. 

Amennyiben megjelennek a sötét felhők, és az erős széllel érkező esőzés, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a villámlásra sem kell már sokat várni. A leghasznosabb információ azonban, amivel rendelkezhetünk, ha ki tudjuk számolni, milyen messze csapott le tőlünk a villám. 

Ezt a következőképpen tehetjük meg: a mennydörgés és a villámlás között eltelt időt megszorozzuk a hang terjedési sebességével (360 m/s). Ez azt jelenti, hogy amennyiben a dörgés és a villámlás közt nagyjából 15 másodperc telt el, akkor a villám közel 5,5 km-re csapott le tőlünk. 

Mi a legjobb védekezés?

A villámcsapással szembeni védekezés nagyban függ attól, hogy milyen területen tartózkodunk. A legáltalánosabb, és valóban hasznos tanács azonban az, hogy próbáljunk minél alacsonyabb ponton elhelyezkedni, és kerüljük a kimagasló fák és épületek közelségét. 

Emellett azonban arra is figyelni kell, hogy a testünk minél kisebb felületen érintkezzen a talajjal, vagyis ahelyett, hogy lehasalnánk, okosabb megoldás, ha leguggolunk. 

Ezen kívül mindig figyeljen arra is, hogy ha van a kezében bármilyen az elektromosságot vezető tárgy, azt minden esetben dobja el, és álljon tőle a lehető legmesszebb. 

Hol a legveszélyesebb?

A két legveszélyesebb terület, ahol vihar érhet minket a vízpart és az erdő. Mivel a víz jól vezeti az áramot, így a vízen, de még a vízparton is rendkívüli mértékben ki vagyunk téve a villámcsapás veszélyének. 

Ez nyáron a legveszélyesebb, ekkor ugyanis a nyaralás során az időnk nagy részét itt töltjük. Azonban, amint meglátja a villámlás első jeleit hagyja el a vizet, és a partot is, vonuljon vissza a szállásra, vagy a legközelebbi vendéglátó egységbe. 

Mivel a kimagasló fák vonzzák a villámokat, így az erdőben jelentős kockázatnak vagyunk kitéve, és itt az a tanács sem állja meg a helyét, hogy kerüljük a fákat. 

Amennyiben elég időnk van, a legjobb, ha elhagyjuk az erdőt, és más menedéket keresünk, ha azonban a vihar már túl közel van, távolodjuk el a fák törzsétől, és két fa között a földre guggolva próbáljuk átvészelni az égzengést. 

Hol a legbiztonságosabb?

Az egyik legbiztonságosabb, ha valamilyen épületben vagyunk a vihar idején, még inkább, ha villámhárító is található az objektumon. Azonban még egy építményben is érdemes figyelni arra, hogy kerüljük a fürdőszoba, és az elektromos készülékek közelségét. 

A másik kiváló megoldás, ha az autónkban várjuk meg, amíg elül a vihar, itt is figyeljünk azonban arra, hogy ne érjünk hozzá a fémből készült felületekhez. 

Frissítés dátuma: 2021.04.29.