Itt van az ősz, itt van újra: így készüljön fel a hűvösebb hónapokra!

Az őszi időszak több kihívást is tartogat magában: a szeszélyes időjárás minden házra hatással van. Ezért érdemes pár házkörüli tevékenységgel felkészülni a hűvösebb időszakra. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan készítheti fel otthonát az őszre. 

Ellenőrizze a kocsifelhajtó állapotát!

A kocsifelhajtó leellenőrzése általában egy nyűg szokott lenni az ember vállán. Viszont határozottan ajánlott elvégezni ezt a feladatot, hiszen, ha nem vesszük észre időben a réseket a kocsifelhajtón, nagyon kevés idő alatt óriásivá válhatnak a károk az aszfaltban.

Ennek az az oka, hogy a víz könnyen a repedésekbe kerül, ezután megfagy és kitágul, így még nagyobbá teheti a repedést. Ez egy idő után valóságos kátyúvá változhat az kocsielhajtón.

Műtrágyázza a gyepet a hűvös időszakban!

Az udvar szépségét talán igényes gyep fenttartásával lehet legszebben kiemelni. Hiszen mi lehet gyönyörűbb egy élénk zöld, egészséges pázsitnál? Igaz, a szépség fenntartása nem kis munka, viszont a látvány minden energiabefektetést kárpótol.

Ha azt szeretné, hogy a gyep tavasszal és nyáron is remekül nézzen ki, akkor elő kell készítenie a terepet az őszi-téli időszak szélsőséges időjárására. Hiszen a gyökerek akkor is aktívak, ha a fű éppen nem nő, ezért meg kell óvnunk őket a fagyos hőmérsékletben is. Szerencsére műtrágyázással ezt könnyedén megtehetjük. A munka pedig később megtérül: kora tavaszi zöld pázsit lesz az eredménye. 

Légtelenítse a melegvizes radiátorokat

Amikor a beszorult levegő eltömíti a melegvizes radiátort, akár az egész radiátor hideg maradhat. Emiatt a radiátor egyáltalán nem fog működni, később pedig rengeteg felesleges kiadást fog szülni az eredménytelen fűtés.

A radiátor tetején keressen egy kis szelepet. Ezután vegyen egy radiátor kulcsot, illessze bele és lassan forgassa el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg a víz elkezd csöpögni. Ez felszabadítja a beszorult levegőt, és forró vizet enged a hideg bordákba. Ezt az eljárást az összes radiátorán alkalmazza. Legyen kéznél egy edény a víz felvételéhez.

Ellenőriztesse le a fűtési rendszert

Több előnye is származhat abból, hogy szakember által leellenőrizteti a fűtési rendszert: meggyőződhet arról, hogy a fűtési rendszer készen áll a hideg időjárási viszonyokra, emellett az ellenőrzés segítségével fokozhatja a fűtési rendszer hatásokát, ami miatt pénzt takaríthat meg. 

Tesztelje le alaposan a füstérzékelőt!

Ez a folyamat csak egy percet vesz igénybe, viszont és életet is menthet. Ha a füstérzékelő áramellátást jelző lámpával rendelkezik, győződjön meg arról, hogy be van kapcsolva. 

Érdemes már a vizsgálat előtt is elemet cserélni a szerkezetben, hiszen nagy valószínűséggel nem cseréli havonta az elemeket a füst riasztóban. Ezért közel biztos, hogy le vannak merülve. 

Miután cserélte az elemeket, nyomja meg a teszt gombot, és figyelje, hogy riaszt-e a szerkezet. Amennyiben nem, érdemes még az őszi időszak folyamán lecseréltetni a berendezést tekintve, hogy télen a fokozott fűtés, és az ünnepekre való készülődés közepette sokkal sűrűbben fordulnak elő háztüzek. 

Szeretne még több lakás tippet olvasni? Látogasson el a Biztosítok.hu blog Otthoni biztonság szekciójára, és tegye komfortosabbá otthonát. Esetleg biztosítással is védelmezné a házat? Ez esetben nézzen szét bátran lakásbiztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos tehert a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.08.27.