Hogyan lehet biztonságban a nyaralója?

Lassan véget ér az üdülési szezon és magunk mögött hagyjuk a nyaralóinkat. Akár hónapokig nem is látogatjuk őket, ezt pedig a betörők is gyakran kihasználják, így ilyenkor is érdemes odafigyelni a biztonságra. 

A nyaraló külön figyelmet igényel 

Az időszakosan használt ingatlanok - nyaralók, hétvégi házak - esetén még inkább fontos, hogy odafigyeljünk a vagyonvédelemre, ennek legfőbb oka, hogy sokan az őszi-téli időszakban akár hónapokig nem is látogatják ezeket az ingatlanokat. Sok esetben pedig még a szomszédok árgus szemei sem figyelik azokat, így a betörők lényegében a nap bármely időszakában belopózhatnak. 

További problémát jelent, hogy gyakran a betörés tényére is csak hónapokkal később derül fény, ez pedig rendkívül megnehezíti mind a rendőrség, mind pedig a biztosító társaságok dolgát. 

A különböző riasztórendszerek felszerelése is rendkívül hasznos, ám a police.hu adatai alapján a legtöbb behatolás még mindig a nem megfelelő biztonságot nyújtó, régebbi típusú nyílászárókon keresztül történik, így elsősorban ezekre érdemes figyelmet fordítani. Emellett kiváló megoldás, ha az ablakokat még rácsokkal is ellátja, ezzel sokkal erősebb védelmet biztosítva. 

Hogyan védekezhetünk a betörők ellen?

Számos védelmi megoldás létezik a hétköznapi megoldásoktól az egészen profi védelmi berendezésekig, melyek közül az alábbiakat érdemes alkalmazni:

  • Ne hagyjon nagyobb értékű tárgyakat a nyaralóban!
  • Az ajtók - beleértve a garázs és egyéb melléképületek bejáratai - készüljenek valamilyen masszív anyagból (pl.: fém, tömör fa), emellett pedig a megfelelő zártípus kiválasztására is fordítson figyelmet.
  • Az ablakokból is érdemesebb strapabíróbb változatot választani, és akár az említett rácsokkal is ellátni azokat. 
  • Fordítson figyelmet az elektronikai védelemre is, mindenképp szereljen be riasztót, sőt akár kamerákat is, így a távolból is ellenőrizheti nyaralóját.
  • Bár a kamera - ahogy említettük - megkönnyíti a dolgunkat, néhány havonta azért érdemes személyesen is ránézni az ingatlanra, rendben tartani az udvart, ugyanis sok esetben már a rendezettség látványa elriasztja a betörőket. 

Frissítés dátuma: 2021.08.27.