Melyik a biztonságosabb: családi ház vagy társasházi lakás?

Bár az emberek más-más okok miatt döntenek a családi házak vagy a társasházi lakások mellett, azért ebben a biztonság is szerepet játszik. 

Betörés 

Habár a betörések gyakoriságát leginkább az adott környék és a védelmi eszközök mennyisége és minősége határozza meg, az sem elhanyagolható szempont, hogy családi házban vagy társasházi lakásban élünk. 

A betörők elleni biztonság szempontjából az első számú előnye a társasházaknak a szomszédok közelsége, egy ilyen közösségben lényegében soha nem lehetünk egyedül, és mindenki ismer mindenkit, ami bár néha valljuk be bosszantó tud lenni, azonban ennek köszönhetően a szemfüles szomszédok rögtön kiszúrják az ismeretlen alakokat, valamint azt, ha valaki épp egy zárat próbál feltörni. 

A társasházi lakások másik előnye - amennyiben nem a földszinten lakunk -, hogy az ablakok nehezebben megközelíthetőek, mint egy családi ház esetén.

A családi házaknak is vannak azonban előnyeik, ezeket ugyanis két ajtóval is védhetjük, egyrészt magát a bejárati ajtót, másrészt pedig a kaput is elláthatjuk védelmi eszközökkel, amik nagyobb biztonságot nyújtanak. Ezzel szemben, bár ilyen szempontból a lakásokat is két bejárat védi, a társasházba való bejutás sokkal egyszerűbb, hiszen a  betörők kifigyelhetik valaki kapu kódját, vagy beosonhatnak a még be nem csukódott ajtón. 

Tűzeset, csőtörés és egyéb károk 

A lakástűz és a csőtörés gyakori káresemények, és egyaránt előfordulnak családi házakban és lakásokban is. A két ingatlantípus között az jelent különbséget ebből a szempontból, hogy míg a családi házak esetén kizárólag a nálunk történt káresemény lesz hatással az otthonunkra, és csakis a mi otthonunkra, addig egy társasházban, a nálunk történt csőtörés vagy tűzvész mások ingatlanában is kárt tehet, és ez fordítva is igaz. 

Éppen emiatt érdemes a biztosítás témakörét is körüljárni ebből a szempontból. A családi házak esetén elegendő egy minden kárra kiterjedő lakásbiztosítás és hozzá egy ingóságbiztosítás, hiszen ez esetben az otthonunkban és az otthonunkban található berendezésekben esett kárt is megtéríti a biztosító. 

A társasházak esetében ezzel szemben már más a helyzet. Ezeknek általában van egy közös biztosítása, ez azonban gyakran csak a közös terekre terjed ki, mint például a pince, a lépcsőház, a falak, a vezetékhálózat és a csőrendszer. Ilyen esetekben a családi házakhoz hasonlóan érdemes a lakásunkra egy ingóságbiztosítással kiegészített lakásbiztonsítást kötni. 

Emellett a társasházak esetén érdemes úgynevezett felelősségbiztosítást is kötni, mely a lakók által egymásnak okozott károkat is megtéríti. 

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Vegyünk például egy csőtörést, ez két módon következhet be, az első esetben a problémát nem egy lakáshoz tartozó cső okozza, hanem egy olyan, mely az épülethez tartozik. Ebben az esetben a javítási költségeket, és a lakóknak okozott károkat is fedezi a társasház lakásbiztosítása és a felelősség biztosítás. 

Abban az esetben, ha a kárt egy lakáshoz köthető csőrendszer okozta a szomszédok otthonában keletkező kárt szintén megtéríti a felelősségbiztosítás, a javítási költségeket azonban nem fedezi a társasházi biztosítás - amennyiben az csak a közös terekre terjed ki -, ilyenkor fontos, hogy az ingatlan is rendelkezzen lakásbiztosítással. 

Jó tudni azonban, hogy bár a lakásokra is kiterjedő ingatlanbiztosítás ez esetben is fedezi a költségeket, a csőtörés hatására tönkrement bútorainkat vagy elektronikai berendezéseinket még ez sem téríti meg, így az ingóságbiztosításra minden esetben szükség lesz. 

Frissítés dátuma: 2021.05.07.