Belsőépítész vagy lakberendező: melyiket válasszam?

Mindenki szeretné, ha az otthona tökéletes lenne, és az általa megálmodott stílust képviselné. Ennek megvalósítása azonban nem könnyű feladat, így érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Mit csinál egy belsőépítész?

A belsőépítész a belső tereket alakítja, vagyis funkcionálissá és tartalmassá teszi a helyiségeket. Ennek keretében akár falakat dönt le vagy éppen húz fel, tereket helyez át, valamint mindent megtesz azért, hogy egy üres tér használhatóvá váljon, otthon szülessen belőle. 

Éppen ezért egy belsőépítésznek a trendekkel kapcsolatos tájékozottság mellett építészeti, bútor- és anyagismeretre, valamint a műszaki leírások ismeretére is szüksége van annak érdekében, hogy kellő profizmussal láthassa el munkáját. 

Mit csinál egy lakberendező?

A lakberendező - ahogy a neve is mutatja - az otthonunk berendezésével foglalkozik, tehát a már meglévő belső tereket rendezi be, alakítja ki a nekünk tetsző stílusnak megfelelően. Ehhez kiválasztja a megfelelő színeket, bútorokat és dekorációs elemeket. 

A feladat megfelelő ellátásához természetesen a lakberendezőknek is számos szakismeretre van szükségük, ilyenek a megfelelő térlátás, bútor-,  szín- és anyagismeret, a jelenlegi enteriőr trendek terén való jártasság. Emellett pedig nem árt, ha kiváló emberismerettel és kommunikációs készségekkel is rendelkezik az illető. 

Vagy ez vagy az? Nem!

A fentiekből is jól látszik, hogy a belsőépítész és a lakberendező két külön szakma, így a döntést nem arról kell meghozni, hogy melyiket válasszam, hanem arról, hogy szükségünk van-e az egyikre, esetleg mindkettőre. 

Belsőépítész segítségét két esetben ajánlott igénybe venni, egyrészt akkor, ha házat építünk, és az alapokon már túl vagyunk, másrészt pedig, ha a már meglévő otthonunkon tervezünk jelentős átalakításokat véghezvinni. 

Ezzel szemben egy lakberendezői szolgáltatást akkor érdemes igénybe venni, ha nem átfogó átalakításokra készülünk, csupán az ingatlan stílusát, esetleg csak egyetlen helyiségét szeretnénk megváltoztatni.

Miért éri meg igénybe venni?

  • Profizmus: Hiába vannak elképzeléseink és ötleteink, ezek gyakorlati megvalósítása komoly elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot igényel. 
  • Kapcsolati háló: Ezek a szakemberek az évek alatt rendkívül széles kapcsolati hálóra tettek szert, így pontosan tudják, hogy mikor kit kell keresniük. 
  • Költséghatékonyság: Bár maga a szolgáltatásnak is díja van - profik esetében sokszor nem is kevés -, összességében mégis jobban járunk, ugyanis a szakemberek ismerik az árakat, van összehasonlítási alapjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy ár-érték arányban a legjobb termékeket és szolgáltatásokat kapjuk. 
  • Szakmai ismeretek: Már a fentiekben is említésre került, milyen szerteágazó tudással kell rendelkezni egy belsőépítésznek vagy lakberendezőnek, gondoljunk csak bele mennyi energiánkat emésztené fel - a munkánk mellett -, ha mindezeknek magunknak kellene utánajárnunk. 
  • Értéknövelés: Ez leginkább azok számára jelent előnyt, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlanokat, azokat felújítják, majd nyereséggel eladják vagy kiadják. Az áron ugyanis rengeteget tud dobni, ha egy belsőépítész vagy lakberendező kezelésbe vette az ingatlant. 
  • Személyre szabott ingatlanok: Végezetül az egyik legnagyobb előnye ezen szolgáltatásoknak, hogy általuk teljesen személyre szabottá válik az ingatlanunk, így ezen túl már valóban álmaink otthonában élhetünk. 

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.