Utazási tippek nyugdíjasok számára

Nyaraláskor mindig érdemes felkészülni a legváratlanabb dolgokra is. Az idősebb korosztály számára azonban még fontosabb, hogy az utazásuk alaposan megszervezett legyen. 

Fektesse le az alapokat!

Egy üdülés megszervezése során a két legfontosabb kérdés, hogy hová szeretnénk utazni és mikor. Az úticél kiválasztása után a tökéletes szálláshely megkeresése következik. Ez esetben két dologra mindenképp érdemes figyelni. 

Az egyik a kedvezmények, ugyanis már számos szálláshely nyújt akciós árakat a nyugdíjasok számára, ezekkel pedig mindenképp érdemes élni. 

A másik a szálláshelyek szolgáltatásai, hiszen Magyarországon - külföldön pedig még inkább - egyre több olyan szálloda működik, mely külön figyelmet szentel az idősekre. Ezek legfőbb elemei a következők:

  • 24 órás orvosi szolgálat
  • gyógyvizes strand 
  • gyógykezelések 
  • az nyugdíjas korosztály számára kedvező sport- és szabadidős tevékenységek 

A másik fontos dolog, az utazás időpontjának megszervezése. Ebből a szempontból a nyugdíjas üdülők szerencsés helyzetben vannak, ugyanis nincsenek a munkához vagy az iskolához kötve, így az év bármely szakában utazhatnak. Ezt kihasználva érdemesebb az elő- vagy utószezont választaniuk - főleg, ha nem a strandolás, hanem a városnézés a céljuk. 

Egyrészt ugyanis a legtöbb szálláshelyen ezekben az időpontokban sokkal kedvezményesebbek az árak, másrészt pedig a tömeget is elkerülhetik, valamint az egészségüknek is jót tesz, ha nem a kánikulában indulnak el felfedezni a látnivalókat. 

Utazás előtt keresse fel orvosát

Mielőtt elutazik egy hosszabb útra - kiváltképp, ha külföldre készül - keresse fel kezelőorvosát. Egyrészt jelentkezzen be egy alapos kivizsgálásra, hogy egészségesen és teljes biztonságban vághasson neki az útnak, másrészt közölje orvosával, hogy hova készül utazni, és hallgassa meg az ezzel kapcsolatos tanácsait. 

A fentiek mellett az alábbiakat érdemes még megkérdeznie:

  • Szüksége lesz-e valamilyen oltásokra, speciális gyógyszerekre?
  • Kérje meg orvosát, hogy nyomtassa ki Önnek a jelenlegi gyógyszereit és betegségeit. 
  • Időzóna átlépés esetén, máskor kell-e bevennie a gyógyszereit?
  • Mit tehet annak érdekében, hogy egy hosszú (ülő) út során ne lépjen fel trombózis veszély?

Ha megtörténne a baj…

Bármennyire is elővigyázatos az ember, a baj még ekkor is megtörténhet, így jobb felkészülni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy utána nézzünk, hova fordulhatunk segítségért. 

A két legfontosabb elérhetőség amivel tisztában kell lennünk a legközelebbi kórház, és az adott ország magyar konzulátusa. 

A legfontosabb pedig, hogy az indulás előtt mindig kössön utasbiztosítást. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.