Biztonságos otthon idősek számára

Mindenki számára fontos, hogy az otthona biztonságos legyen,  akár a betörők elleni védelemről, akár a háztartási balesetekről legyen is szó. Az idősek számára - kiváltképp - ha egyedül élnek, ez még fontosabbá válik. 

Tegye biztonságossá otthonát!

Otthonunkban sajnos számos baleset érhet minket, elcsúszhatunk, beüthetjük valamelyik testrészünket. Ezek a balesetek természetesen mindenki számára kellemetlenek és súlyos következményekkel járhatnak, az idősek számára azonban végzetes kiementelűek is lehetnek. 

Emiatt fontos, hogy minden szükséges óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a balesetek esélyét. 

Mivel a sötétben és a félhomályban még nagyobb az esélye a baleseteknek, így az első biztonsági lépés a megfelelő világítás kialakítása. A legjobb megoldás, ha a lakás összes helyiségét megfelelő világítással szereljük fel.

Az éjszaka folyamán a leggyakrabban a hálószoba és a fürdőszoba - esetleg a konyha - között közlekedünk, így ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A legjobb kialakítás, ha a villanykapcsoló közvetlenül az ágy mellett található, így nem kell a sötétben botorkálni, ez azonban nem minden esetben kialakítható, ilyenkor mindenképp helyezzenek egy éjjeli lámpát az éjjeliszekrényre. 

Biztonságos otthon idősek számára

A megfelelő világítás mellett a bútorokra és a padlóra is figyelmet kell fordítanunk, a szekrények esetén a legfontosabb, hogy megfelelően rögzítve legyenek és ne dőlhessenek el, emellett a helyiségeket érdemes úgy berendezni, hogy elegendő hely maradjon a közlekedésre. 

A következő lépés a padló biztonságossá tétele, az alábbi helyekre mindenképp szerezzen be csúszásgátlókat:

  • A hálószobába,
  • konyhába,
  • fürdőszobába,
  • a szőnyegek alá,
  • és a lépcsőkre is. 

A legtöbb baleset helyszíne a konyha és a fürdőszoba 

A statisztikák szerint a legtöbb háztartási baleset a konyhában és a fürdőszobában történik, így ezekre érdemes jelentős figyelmet fordítani. 

A konyhában szereljen fel szénmonoxid-riasztót és füst érzékelőt (gázfűtés esetén a többi helyiségben is érdemes), valamint a gáztűzhely és a sütő esetében egy automatikus kikapcsoló beszerelését is érdemes fontolóra venni. 

A fürdőszobában leginkább a csúszásveszélyre kell odafigyelni, így a zuhanyfülkébe, a kádba és a WC mellé mindenképp szereljenek fel kapaszkodókat, valamint a korábban említett csúszásgátlókról se feledkezzenek meg.

Frissítés dátuma: 2021.10.15.