Tippek a biztonságos fürdőszobához

Az egyik legtöbb otthoni baleset a fürdőszobában történik, így ennek biztonságossá tételére érdemes külön figyelmet fordítanunk. Ez még inkább igaz az idősek és a kisgyermekek esetén. 

Amire a legjobban figyeljen: csúszásveszély

A fürdőszobában a legnagyobb veszélyt kétségkívül a csúszásveszély jelenti, ráadásul a padló anyaga miatt esés esetén csúnya és fájdalmas sérüléseket szerezhetünk. 

Amennyiben még a fürdőszoba kialakítása vagy átalakítása előtt állunk érdemes már eleve csúszásmentes burkolólapokat választanunk, ezeket R10 jelöléssel látják el az üzletek, így könnyen megtalálhatjuk őket.

Ha azonban egy teljes átalakításra most nem szeretnénk beruházni, de a biztonság fontos számunkra akkor, a csúszásveszély orvosolható fürdőszoba szőnyegek segítségével is, melyeket általában a WC és a kád vagy tusoló elé érdemes helyezni. 

A fürdőszobában a csúszásveszély azért jelent nagyobb kockázatot, mint a többi helyiségben, mert gyakran kerül víz a padlóra, ennek elkerülése érdekében érdemes beszerezni egy kádparavánt vagy zuhanyfüggönyt. 

Abban az esetben, ha idősekről vagy betegről van szó - például gyakori a szédülés - mindenképp gondoskodjon a kapaszkodókról is a fürdőkád vagy zuhanyzó és a WC közelében. 

A biztonság alapja a megfelelő világítás

A fürdőszoba az otthonunk azon helyisége, melyet éjszaka, sötétben is gyakran használunk, így a megfelelő világítás elengedhetetlen. 

Emellett a kapcsolók elhelyezése is fontos, ugyanis a sötétben botorkálva a kapcsolót keresve könnyedén eleshetünk vagy beüthetjük magunkat. 

Ha már itt tartunk érdemes a konnketorokról és a vezetékekről is szót ejteni, fontos, hogy a konnektorokon legyen fedő, még akkor is, ha nincsenek gyermekek a házban, ugyanis a fürdőszobában gyakran vagyunk vizesek, és így, ha rossz helyen érünk a konnektorhoz, az akár az életünkbe is kerülhet. 

Egy másik fontos szabály, amit tartson észben: a fürdőszobában ne használjon hosszabbítót, ugyanis könnyedén vizes lehet. 

Amire nem is gondolnánk: forrázás

A forrázás a fürdőszobában egy olyan baleset, melyre nem is gondolnánk, pedig sajnos gyakran megesik, főképp a régebbi típusú csaptelepek esetén, ahol a megfelelő hőmérsékletet rendkívül nehéz beállítani. 

A modern csaptelepek esetében azonban már van forrázás elleni védelem, ami a kisgyerekes szülők számára rendkívül hasznos találmány. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.