Casco finanszírozott járművek esetén

Bár a Casco megkötése a legtöbb esetben nem kötelező - ennek ellenére természetesen szükségesnek tartjuk -, mégis vannak kivételek, amikor a KGFB-hez hasonlóan a megkötése nem választás kérdése. 

Mikor kötelező a Casco? 

A KGFB és a Casco biztosítás között a legnagyobb különbség, hogy míg előző megkötése kötelező, addig az utóbbi nem. Ennek oka, hogy a KGFB az általunk másoknak okozott károkat fedezi, míg a Casco a saját járművünkben okozott károkat. 

Az azonban, hogy a Casco megkötése nem kötelező nem igaz teljesen, ez ugyanis csak akkor van, így ha a gépjármű teljes mértékben a mi tulajdonunk. Ez alapján két esetben nem mi döntünk a Casco megkötéséről: ha az autó lízingelt és, ha hitellel vásároltuk. 

Ki fizeti a Cascot?

A Casco biztosítást nem a tulajdonosnak, hanem az üzembe tartónak kötelessége fizetni. Ez leginkább a lízingszerződés esetén érdekes, ilyenkor ugyanis nem a lízing cég, hanem a lízingelő személy kötelessége a biztosítás fizetése. 

A szabad biztosító választás joga 

Fontos tudni, hogy a Casco kötelező mivolta ellenére a biztosító társaságot továbbra is szabadon választhatjuk. Természetesen előfordulhat, hogy a lízingcég vagy a hitelintézet ajánl számunkra biztosítót, ezt azonban nem kötelező elfogadnunk. 

Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a hitelkonstrukció már a biztosítás árát is tartalmazza, természetesen ilyenkor sem kötelező ezt elfogadnunk, ebben az esetben azonban kétségkívül bonyolultabb lesz az ügyintézés, így érdemes mindig összehasonlítani a biztosító társaságok és hitelintézetek ajánlatait, majd ezután meghozni a döntést. 

Mi történik a finanszírozás megkötése után?

Ez két esetben lehetséges, az első, amikor kifizettük a hitel törlesztőrészleteit, és így az autó már teljes mértékben a mi tulajdonunk, ilyenkor már mi döntünk a Cascoról, annak megkötése már nem kötelező - de természetesen ajánlott. 

A másik lehetőség a lízingszerződés lejárta, amennyiben ezt nem hosszabbítjuk meg és nem tartunk igényt továbbá a gépjármű használatára, lényegében már semmi közünk az adott autóhoz, így természetesen a Cascot sem kell tovább fizetnünk, az már az új szerződő személy feladata lesz.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.