Fenntartható lakberendezési tippek

A legtöbben szeretjük mindig újítani és csinosítani az otthonunkat, általában a legújabb trendeknek megfelelően. Ez azonban gyakran vezet folyamatos vásárláshoz, mely a pénztárcánkra és a környezetünkre sincs jó hatással. Mutatunk néhány tippet, mellyel a lakberendezés környezetbarát lehet. 

Használj világos színeket

Az egyik legjobb és legegyszerűbb tipp, hogy használj világos színeket és törekedj arra, hogy minél több természetes fény jusson a lakásba. Ez két dolog miatt is remek megoldás. 

Egyrészt így kevesebb mesterséges fényre lesz szükséged, ami kedvezően hat a környezetre - és persze a pénztárcádra is -, valamint egy fehér vagy világos pasztell szín jó befektetés, ugyanis szinte mindegyik lakberendezési trendhez passzol. 

Így elég a kiegészítőket váltogatni, ha egy új irányzatot szeretnél kipróbálni. 

Szerezz be néhány növényt 

Mindig pozitív, ha élő növényekkel dekorálod az othonod, de napjainkban ez valóban egy népszerű divat. Remek megoldás egy növényekkel teli erkély kialakítása, de a lakáson belül is rendkívül jól mutatnak, pláne egy dizájnos cserépben.

Amennyiben kevés a hely, gondolkozz vertikálisan! Nemcsak a padlóra helyezheted a növényeket, hanem a falra is.

Azt azonban tartsd szem előtt, hogy semmi esetre se vásárolj mű növényeket, ha úgy érzed nem tudnád életben tartani az igaziakat, akkor ezt a trendet inkább ne alkalmazd. 

Megfelelő anyag használat 

A fenntarthatóság alapelve a megfelelő, minőségi anyag használat. A bútorok esetében kiemelten fontos, hogy minőségi darabokat válasszunk, hiszen minél több ideig tudunk használni egy bútort, annál kevesebb hulladékot termelünk. 

A fenntarthatóság érdekében vásároljunk hazai bútortervezőktől, és a műanyag helyett a faanyagot részesítsük előnyben. 

A lakástextíliák esetében is a természetes anyagokat válasszuk, a legjobb megoldás az organikus- és biopamut. 

Energiatakarékos és okos megoldások 

Az okos otthonok egyre népszerűbbek, egyrészt rengeteg kényelmi megoldást nyújtanak számunkra, másrészt a fenntarthatóságban is szerepet játszanak az olyan megoldásoknak köszönhetően, mint a hő- és energiafogyasztás optimális beállítása, akár távolról is. 

Amennyiben nem szeretnénk drasztikus átalakításokat, akkor van néhány dolog, amellyel energiatakarékos lehet az otthonunk:

  • Víztakarékos szűrők,
  • energiatakarékos vagy LED izzók, és
  • energiatakarékos háztartási gépek. 

Second hand termékek 

A környezetkímélés egyik legjobb módja, ha nem vásárolunk új dolgokat, hanem a már a “körforgásban” lévőket használjuk fel újra. 

Mivel a divat ismétli önmagát - és a lakberendezési trendekre is igaz -, így időnként érdemes szétnézni nagyszüleinknél, hiszen számos olyan kincset találhatunk, melyek kisebb átalakítással vagy akár anélkül otthonunk ékeivé válhatnak. 

A textíliák esetében könnyű dolgunk van, hiszen ezek akár használtruha üzletekben is beszerezhetők, de a bútorok esetében is számos lehetőségünk van: adok-veszek oldalak, vintage boltok, régiségkereskedők. 

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.