Az okosotthonoké a jövő!

Okostelefon, okos TV, okos óra és okos mosópor. Napjainkban amikor már minden okos, éppen az otthonunk ne lenne az? De mit is jelent pontosan, ha egy ház okos?

Mi is az az okosotthon? 

Az okosotthonok egy nagyon összetett rendszerből épülnek fel, röviden azonban arról van szó, hogy az ingatlanban kialakított technikai megoldások egymással együttműködnek, így ezek a rendszerek együttesen, egy központi rendszerről irányíthatók. 

Vagyis lehetőség nyílik arra, hogy interneten keresztül irányítsuk a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, vagy akár a biztonsági rendszert. 

Miből áll egy smart home? 

Az egyik leggyakoribb terület, melyen alkalmazzák a technikát, a hűtő- és fűtőberendezések. Ez pontosan mit foglal magába? Interneten keresztül vezérelhető termosztátot, valalmint a nyílászárók és az árnyékolók automatikus nyitását és zárását. 

A másik elterjed alkalmazási terület a világítás. Az ehhez kapcsolódó technikai újítások nem csupán kényelmi funkciót töltenek be, hanem a pénztárcánkra is kedvezően hatnak.

  • A világítás lekapcsolódik azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki.
  • A világítótestek fényereje a fényviszonyoknak megfelelően változik.  
  • Az árnyékolók és függönyök a természetes fényviszonyoknak megfelelően szabályozhatók. 

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy a háztartási gépeket (mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép) is bevonják az okosotthon rendszerébe. Sokak számára már ezek is hihetetlennek tűnnek, pedig ez még csak a jéghegy csúcsa. Az okosotthonok következtében lehetőség nyílik arra, hogy okostelefonról kapcsoljunk zenét, vagy váltsunk TV csatornát, vagy éppen összehangolja a redőnyt az ébresztőjével. 

Mindezek mellett az utolsó, de talán legfontosabb terület a biztonság. 

  • Biztonsági kamerák távolból történő figyelése, és irányítása. 
  • Ablak - és ajtózárak központi irányítása.
  • Mobilértesítés illetéktelen behatolásról. 
  • A tűz- és füstjelző, a gázszivárgás-, a szén-monoxid-, illetve vízszivárgást jelző készülékek integrálása a rendszerbe. 

Vannak hátrányai? 

Az okosotthonok elsődleges előnye egyértelműen a kényelem, továbbá - ahogy a korábbiakban is említésre került - a biztonság és a spórolás is mellette szól. De vajon vannak-e hátrányai egy ilyen modern technológiákon alapuló rendszernek?

Az okosotthonok esetében lényegében két nagy hátrányról beszélhetünk. Az egyik a komplexitása, a másik pedig az eszközök összehangolása. 

Bár napjainkban a legtöbb ember számára már nem okoz fejtörést egy-egy technikai eszköz kezelése, mégis vannak, akik egy teljes okosotthon kezelését túlságosan komplexnek tartják, így nem mernek belevágni. 

Tény és való, hogy elsőre igen bonyolultnak tűnik a használata, azonban, ha rászán egy kis időt, könnyedén rájön, hogy korántsem olyan összetett, mint elsőre hitte. 

Ennél nagyobb problémát jelent az eszközök összehangolása, ugyanis bár már egy ideje jelen vannak a piacon, még mindig gyakorta előfordul, hogy a különböző gyártóktól származó eszközök nem tudnak hatékonyan együttműködni. 

Emiatt, ha teheti érdemes egy kivitelezőt megbízni az egész rendszer kiépítésével, de legalábbis minden esetben érdeklődjön, mely eszközök kompatibilisek egymással.

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.