Okosotthon vigyáz ránk

Az okos otthonok egyre népszerűbbek, ugyanis az esztétikum és a kényelem mellett az otthonunk és életünk biztonságának megóvásában is egyre nagyobb szerepet játszanak. 

Hagyományos és okos biztonsági rendszerek

Amikor a biztonsági rendszerekre gondolunk, elsőként a betörők elleni védelem jut eszünkbe, pedig számos egyéb eszköz is idetartozik. Ilyenek például füstjelző, a vízszivárgás jelző vagy a szén-monoxid jelző.

A legnagyobb különbség a hagyományos és az okos eszközök között, hogy előbbiek csak egy-egy funkciót látnak el, és egymástól teljesen elkülönülve működnek. 

Ezzel szemben az okos védelmi eszközök egymással és okostelefonunkkal összekötve, közös rendszerben üzemelnek, ezáltal átfogóbb és hatékonyabb védelmet képesek nyújtani, mint a hagyományos rendszerek. 

A legnépszerűbb okos eszközök 

Az egyik legnépszerűbb okos védelmi rendszer az integrált riasztórendszer, ennek lényege, hogy az okosotthonunk összes riasztó berendezése egy közös rendszerben működik, így ezek mindegyike aktiválható egyetlen gombnyomással. 

Az illetéktelen behatolók ellen egy másik közkedvelt megoldás a mozgásérzékelővel összekötött kamera rendszer. Ennek lényege, hogy a kamerák arra fordulnak, amerről mozgás érzékelhető, és a felvételeket meg is kapjuk az okostelefonunkra, így abban az esetben, ha nem vagyunk otthon is tudjuk, mi történik a házunk körül. 

Az okos eszközök azonban nemcsak a betörők ellen védenek, léteznek ugyanis okos vízszivárgás, füst és szén-monoxid jelzők is. 

Az okos vízszivárgás jelzők lényege, hogy az úgynevezett Flood Sensorok érzékelik, ha nem kívánatos helyeken víz található, erről pedig értesítést küld nemcsak nekünk, hanem az elektromos szelepeknek is, melyek így elzárják a vizet. 

Az okos füst- és szén-monoxid érzékelők is hasonló elven működnek, ezek is értesítést küldenek okostelefonunkra, hogy időben megelőzhessünk a nagyobb károkat. A szén-monoxid jelzők azonban ezen kívül még az otthonunk szellőző berendezéseit is bekapcsolják.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.