Életmentő berendezés néhány ezer forintért: Szén-monoxid jelző

Az otthonunk biztonsága rendkívül fontos, az életünké azonban még fontosabb, ennek érdekében érdemes beszerezni egy szén-monoxid jelzőt, mely csupán néhány ezer - esetleg néhány tízezer - forintba kerül, ennyit azonban mindenképp megér, hogy nyugodtan aludjunk. 

A leggyakoribb esetek

A legtöbben - tévesen - azt gondolják, hogy a szén-monoxid mérgezéstől kizárólag a fűtési szezonban kell tartani, bár valóban igaz, hogy ilyenkor gyakoribbak a mérgezések, ez nem jelenti azt, hogy az év többi részében ne kellene figyelmet fordítanunk erre. 

A szén-monoxid felgyülemlésének a leggyakoribb okai a következők:

  • A nyílt lánggal égő berendezések műszaki kialakítása nem szakszerű, vagy nem megfelelően biztosított a levegő utánpótlásuk. 
  • A berendezések nincsenek kellőképpen karbantartva, tisztítva. 

A szén-monoxid mérgezéstől azonban nem csak a lakásban kell tartani, egy kevésbé ismert, de gyakori mérgezési eset a zárt terű garázsban járatott gépjármű. 

De mitől is olyan veszélyes a szén-monoxid? 

A szén-monoxid az emberi szervezetbe jutást követően gátolja a vér oxigén ellátó képességét, az igazi veszélyessége azonban abban rejlik, hogy színtelen és szagtalan, így megfelelő érzékelők nélkül, már csak akkor szerzünk róla tudomást, amikor már késő. 

A szén-monoxid már kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, nagy mennyiségben azonban halálhoz is vezethet. 

  • 200 ppm: Enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, majd hányinger.
  • 400 ppm: Erős fejfájás, néhány óra elteltével azonban már ez a mennyiség is életveszélyessé válhat.
  • 800 ppm: Hányinger, émelygés, néhány órán belül halált okoz. 
  • 1600 ppm: Erős fejfájás, szédülés, hányinger, és már egy órán belül halált okoz.
  • 3200 ppm: Erős fejfájás, hányinger, émelygés, fél órán belül halált okoz. 
  • 6400 ppm: Ekkora mennyiség esetén a szén-monoxid már akár 10-15 percen belül halált okoz.
  • 12800 ppm: Ez a mennyiség lényegében azonnal (néhány percen belül) halált okoz. 

Milyen típust válasszak?

Mielőtt elkezdi nézegetni, melyik érzékelő érné meg a legjobban ár-érték arányban, előtte mindenképp tájékozódjon a katasztrófavédelem erre vonatkozó előírásairól. Vásárlás előtt mindig tanulmányozza az általuk megfelelőnek és nem megfelelőnek talált készülékek listáját.

A szén-monoxid érzékelőknek három nagy csoportját különböztethetjük meg: az elemmel működőket, a hálózati feszültségről működőket, és a beépített elemről tápláltakat. 

A megbízhatóságukat tekintve nincs különbség közöttük, így amit a választáskor érdemes számításba venni az az áruk, valamint az, hogy számunkra melyik típus a legkedvezőbb. Ugyanis a hálózati feszültségről működők helyhez kötöttebbek, és ugyebár áramszünet esetén nem üzemelnek. 

Ezzel szemben az elemesek bár mobilabbak, ez esetben figyelnünk kell, hogy a készülékben mindig legyen működő elem, hiszen könnyen előfordulhat, hogy erről megfeledkezünk, és így a készülék nem üzemel, mi pedig abban a hitben vagyunk, hogy nem történhet baj, készülék ugyanis működik. 

Az árakat tekintve nagyon széles skálával találkozhatunk, a határ pedig itt is lényegében a csillagos ég, átlagosan azonban a legtöbb készülék 5 és 20 ezer forint közötti áron mozog. 

Frissítés dátuma: 2021.12.16.