A csendes gyilkos: a szén-monoxid

Eljött a tél, és beköszöntött a fűtésszezon is. Már írtunk arról, hogy milyen módszerekkel tudjuk csökkenteni a fűtésszámlát. Viszont arról még nem esett szó, hogy milyen veszélyes lehet a fűtés problémái miatt keletkező szén-monoxid.

A csendes gyilkos: a szén-monoxid

Milyen a szén-monoxid?

Nagyon nehéz észrevenni, mert egy színtelen, szagtalan gáz, aminek a szervezetünkbe jutását csak akkor érzékelhetjük, ha már jelentkeznek a mérgezés tünetei.

A gyilkos gáz felismerése biztonsággal csak szénmonoxid érzékelő segítségével lehetséges. 

Miért veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid tökéletlen égéskor keletkezik, és jelentős veszélyt jelent az emberi szervezetre. A szén-monoxid ugyanis háromszor nagyobb mértékben kötődik a véroxigénhez, és emiatt oxigénhiányt idéz elő a testünkben. A hosszan fennálló oxigénhiány pedig szervkárosodáshoz, végül pedig halálhoz vezet.

A szén-monoxid mérgezés tünetei

Először az agy, utána a szív és a tüdő szenved károsodást. Ennek megfelelően a szén-monoxid mérgezés első tünetei is ezekhez a szervekhez köthetőek: az ember először csak a fejét fájlalja, utána szédülni és émelyegni kezd. Amennyiben tovább súlyosbodik az állapota, fáradtság és zavarodottság fogja el. Ha az imént említett tüneteket tapasztaljuk magunkon, azonnal nyissuk ki az ablakokat, majd zárjuk el a gázcsapot, illetve oltsuk el a tüzet! Csak ezek után hívjuk a mentőket!

Hogy kerül a lakótér levegőjébe szén-monoxid?

A szén-monoxid kialakulásának oka lehet:

  • eltömődött, vagy hibás kémény
  • sérült gázkészülék
  • régi kazán
  • hibás füstcső

A szénmonoxid mérgezés megelőzéséhez a kémények és a gázkészülékek évenkénti karbantartása elengedhetetlen. 

A szén-monoxid érzékelő fontossága

Ennek ellenére akkor is megtörténhet a baj, hogyha minden óvintézkedést megteszünk annak érdekében, hogy még véletlenül se forduljon elő tragédia. Csak akkor lehetünk biztonságban, ha megbízható szénmonoxid érzékelőket szerelünk fel.

Szerencsére szénmonoxid érzékelőt ma már rengeteg helyen lehet kapni -  akár internetről is meg tudjuk rendelni. Azonban nem mindegy, hogy milyen készüléket választunk: teljes körű biztonságot csak a EN50291:2001 szabványnak megfelelő szénmonoxid érzékelők adnak. 

Hova kell felszerelni a szénmonoxid érzékelőt?

A szén-monoxid érzékelőt minden esetben falra, vagy plafonra kell szerelni! Sose takarja semmi!

Lássuk a pontos elhelyezést:

Falra rögzítés esetén

A szén-monoxid érzékelő magasabban kell legyen, mint az ajtók és az ablakok felső éle, de a mennyezettől legalább 15 cm-rel lentebb kell elhelyezkedjen. Fürdőszobában kifejezetten az ajtó mellé kell rakni úgy, hogy a felső ajtóél szintje alatt legyen.

Amelyik helyiségben nem használunk tüzet, azaz égés sem történik, és szén-monoxid sem termelődhet, oda az érzékelőt fejmagasságban vagy annál magasabbra érdemes szerelni.

Plafonra rögzítés esetén

Ha a plafonra szereljük fel a készüléket, arra figyeljünk, hogy a faltól legalább 30 cm-re legyen, a kazántól/bojlertől/gáztűzhelytől/kandallótól/kályhától pedig 1-3 m-re

A Biztositok.hu blog Hasznos tudnivalók részén még számtalan olyan tippről olvashat, amik megkönnyíthetik a mindennapjait.

A megelőzés sajnos nem mindig elég. Arra az esetre, ha váratlan, nagy értékű kár érné, kössön biztosítást! Nézze meg kedvező biztosítási ajánlatainkat, melyek között lakás-, utas-, kötelező- és CASCO biztosításokat is talál.

Frissítés dátuma: 2021.12.16.