7 módszer, amivel spórolhat a fűtési költségeken!

November utolsó heteiben a legtöbb háztartásban már befűtenek, hiszen éjszakánként már fagypont alá megy a hőmérséklet.

Ebben a cikkben olyan módszerekről olvashat, amik segítségével könnyebben megőrizheti a hőt otthonában, hogy ezzel is spórolhasson a fűtés költségein!

Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a szigetelés!

Egy házban a szigetelés van talán a legnagyobb hatással arra, hogy a meleg megmarad-e az ingatlanban. A hőnek akár egynegyede is el tud veszni abban az esetben, ha pl. a tető nincsen megfelelően szigetelve. Emiatt a kellemes hőmérséklet fenntartásában óriási szerepe van a szigetelésnek.

Ugyan a szigetelés felújítása illetve kialakítása nem olcsó, ennek ellenére hosszútávon jobban megéri, mint háromszor annyi energiát elfűteni.

Húzza el éjszaka a függönyöket!

A függönyök egy plusz réteget adnak a ház ablakainak, így sokkal kevesebb hő szökik ki az üvegen keresztül. Este húzza be a függönyöket, reggel pedig húzza vissza őket, hogy a nap melege bejuthasson az üvegen át.

Hét tipp, hogy meleg legyen otthona

A bútorokat tolja el a radiátor elől

Ez talán egyértelműnek tűnik, de nagyon sokan rakják más helyre a bútoraikat a nyár folyamán.

A szoba átrendezésével alapvetően nem lenne semmi baj, csak a legtöbben teljesen megfeledkezünk arról, hogy anno a fotelt a fűtőtest elé húztuk, így a bútor nem hagyja szabadon áramolni a fűtőtestből jövő meleget.

Ha úgy gondolja, kellemes a radiátor közelében, melegben ülni, nem kell messzire húznia a fotelt, elég egy másfél méterre. Ha egy meleg pléddel betakarja magát, éppolyan kellemes lesz a fotelbe bevackolva olvasni vagy TV-t nézni, mintha szorosan a radiátor mellett ülne.

Ne felejtse nyitva a kandalló ajtaját!

A kandalló tüze az egyik legromantikusabb látvány a hidegben. Azonban bármennyire is megkapó a lángok látványa, csukja be a kandalló ajtaját!

Balesetek bármikor előfordulhatnak – ne engedjük, hogy bármi véletlenül beessen a kandalló égésterébe!

Ha már nem ég a tűz a kandallóban, akkor is csukjuk be a kandalló ajtaját, hogy a kéményen keresztül ne jöjjön be a hideg a lakótérbe – olyan lenne, mintha folyamatosan szellőztetnénk.

Ne hagyjuk elszökni a meleget - zárjuk be mindig gondosan a kandalló ajtaját!

Használjon több szőnyeget!

Ha nincs szigetelés a padló alatt – ami elég gyakori régi házak esetén - , érdemes vastag szőnyegekkel fedni a padlót. Ha valaki fázós lábú, praktikus vastag mamuszt viselnie - hagyja a zokniban flangálást azokra, akik jól bírják a hideget!

Sütés után hagyja nyitva a sütő ajtaját!

A sütés utáni maradványhő jobban érvényesül, ha nyitva hagyja a sütő ajtaját. Mindig ügyeljen rá, hogy kisgyermek ne juthasson a sütő közelébe!

Ellenőrizze le, hogy az ablakok és az ajtók megfelelően zárnak-e!

Főleg régebbi nyílászáróknál nem ritka eset, hogy nem zárnak megfelelően. A tökéletlen illeszkedés miatti apró réseken keresztül folyamatosan beáramlik a hideg. Ha jelentős a légáramlás, azt már a kezével is érezni fogja.

Húzza végig a kezét az ablakkeret illetve ajtókeret mentén, és ahol huzatot érzékel, annál a záródási felületnél feltétlen ragasszon fel öntapadós szigetelőcsíkot. Ablakra és ajtóra többféle méretben kapható szigetelőcsík, így biztosan megtalálja a megfelelőt.

Felhelyezés előtt minden esetben tisztítsa és szárítsa meg a felületet, hogy a lehető legjobban tapadjon a szigetelőcsík!

Amennyiben még szigetelőcsíkkal sem tudja a légáramlást megszüntetni, érdemes elgondolkodnia az adott nyílászáró cseréjén – vagy ha javítható, akkor a javíttatásán.

Szeretne még több hasznos tippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Hasznos tudnivalók részére!

Védje meg házát, és értékeit! Nézzen szét lakásbiztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos terhet a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.11.19.