Milyen egy modern, fiatalos lakás?

Már 30 nm2-től is lehet tökéletes egy otthon, szingliknek és friss házasoknak egyaránt.

 A természetes színek és a világos terek egy könnyen élhető, kellemes, vidám összhatást adnak bármekkora is az alapterület. Légies térelválasztókkal és egy rafinált galériával könnyen szeparálható a lakás több kisebb részre anélkül, hogy zavaróan kis helyiségeket kapnánk. A térelválasztók lehetnek egyben könyvespolcok, vagy gardróbszekrények is.

Azért, hogy véletlenül se legyen túlzsúfolt a lakótér, és könnyebben takarítható legyen, érdemes egy profi tervező és kivitelező csapattal beépített bútorokat rakatni a lakásba.

A kisebb holmikat nyugodtan elrejthetjük görgős tárolókban is - manapság nagyon szép, vidám színekben is hozzájuthatunk ezekhez a praktikus és strapabíró dobozokhoz.

A ruhaneműket akár az ágy aljában lévő tárolóba is rejthetjük, vagy (ha nincs ilyen tároló rekesz) az ágy alá, zsugorfóliás csomagolásban. Az ágy tetejére pedig jöhet egy dekoratív ágytakaró, ami elrejti és egyben védi az ágyneműt.

Egy pici otthonnál egyértelműen a nappalié a főszerep, hiszen gyakorlatilag ez tölti be a társalgó és az étkező szerepét is. Elég egy kényelmes, vendégággyá alakítható kanapé, egy kisebb asztal pár székkel, és már jöhetnek is a barátok látogatóba! Egy főzőfülke teljesen elég egy fő részére, főleg, ha nem tör konyhafőnök babérokra a garzon lakója.

Rendezze be kedve szerint a lakást!

40 nm2 felett több a lehetőség

Viszont ha kicsit nagyobb alapterületben gondolkodunk, már akár kisgyerekes család számára is vonzó lehet a lakás, hiszen 45 nm2 felett már általában van egy félszoba is, ahova kényelmesen elférnek a lurkó holmijai, úgymint kiságy, ruhák és játékok -  utóbbiaknak kell a legtöbb hely!

Általában a konyha és a társalgó rész kiemelt szerepet kap a felnőttek esetében - utóbbi a fél lakást is elfoglalhatja, főleg, ha amerikai konyháról van szó, míg a hálószoba sokszor szinte csupán az ágy helyére korlátozódik, vagy nincs is elszeparálva látványosan, hanem lazán a nappali részét képezi.

A nagyobb lakás előnye, hogy két ember is elférhet egyszerre a konyha részen, így nagyszerű közös programnak nézhetünk elébe párunkkal, ha szeretünk főzőcskézni. Ha nem, az sem baj, legalább az egyik fél kezeli a mikrót, a másik meg viszi a tányérokat :)

Variációk 50-60 nm2-re

Nagyjából 50-60 nm2-es alapterületnél már többféleképp is berendezhető a hely.

Egy négyzetes alaprajzú fürdőszoba - ha csak zuhanyzó kap benne helyet - könnyedén helyet tud adni egy nagyobb mosógépnek és szárítógépnek is. Külföldön terjedő trend, hogy a mosó- és a szárítógépet (bár funkcionálisan a fürdőszoba része) egy különálló, a társalgó rész felől könnyedén elérhető külön kis helyiségbe rakják. Ezzel az elegáns megoldással elérhető, hogy a tiszta ruhát gyorsabban és problémamentesebben lehessen a gardróbba, vagy a szekrénybe elrakni.

Az is jó megoldás lehet, ha a két háló közt van a fürdőszoba, és ezeknek van egy kisebb előtere, amely szinte szeparálja a magánszférát attól a helytől, ahol a vendégeket fogadják az ott lakók, illetve ahol maga az élet zajlik. Mivel ebben az esetben egy tagoltabb elosztásról beszélünk, a természetes fény kevésbé tud eljutni a lakótér minden pontjára.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi legyen a legközelebb a bejárati ajtóhoz. Van, aki a mosdó helyiségre esküszik, van, aki inkább a konyhát rakja erre a preferált helyre.

Szokás még a bejárattal szemben elhelyezni a fürdőt, így a vizes blokk viszont jóval távolabb esik a bejárattól - ebben az esetben talán kellemetlenebb, ha hazatérve nem tudunk azonnal kezet mosni. Főleg a fertőzésekkel teli őszi-téli hónapokban ez kiemelt fontosságú, illetve egy kisgyerekes számára különösen fontos lehet a gyors tisztálkodás lehetősége pl. játszóterezés után.

Ami az utóbbi időben hangsúlyossá vált, az a munkasarok, home office esetére. 

Mindenképpen érdemes beszerezni egy kényelmes irodaszéket, vagy - ha valaki a kuckózásra esküszik - egy rendkívül öblös fotelt. Természetesen ügyelni kell az ergonómiára is, nehogy hosszú távon egészségügyi probléma adódjon az otthoni munkavégzésből!

A stílus maga az ember

A modern, fiatalos lakás ismérvei között kiemelnénk még az egy stílusirányzathoz sem kötődő, néha kissé kaotikusnak ható berendezést. Nem kell mindennek ultramodernnek lenni, sem éppen trendinek. Nyugodtan helyet kaphat a nagymama régi szekrénye is vidám színekben pompázva az éppen felkapott lakáskiegészítők mellett, vagy akár virágállványként is szolgálhat egy régi, felújított éjjeli szekrény.

Ne hagyjuk, hogy a kreativitásunknak határt szabjanak a manapság felkapott divatirányzatok! Merjük szabadon dekorálni a falakat grafikákkal, fotókkal, vagy akár csak néhány jól megválasztott tapétacsíkkal. Nyugodtan használhatunk merész színeket. Bár a fehér fal valóban könnyen karbantartható, és jól megfér bármilyen színű kiegészítővel, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fal színe erősen befolyásolni fogja a kedélyállapotunkat. Érdemes tehát praktikum és esztétikum szempontjából is alaposan átgondolni a lakás berendezését.

A teljes komforthoz szinte elengedhetetlen egy tágas, kellemes panorámájú erkély, ahova jó idő esetén ki lehet ülni, vagy ahol akár kevésbé jó idő esetén a gyerek is játszhat. A kertészkedést kedvelők még magaságyást is barkácsolhatnak maguknak az erkély sarkába, így nem kell minden szem paradicsomért a boltba futni.

Összességében elmondható, hogy sokszor nem pénz, csupán elhatározás kérdése, hogy jól néz-e ki egy otthon, vagy csak úgy, mint egy éjjeli menedék. Érdemes tehát energiát fektetni bele, ne legyen rest! 

Az Ön otthona az Ön lelkének tükre. Mutassa a legszebb oldalát!

Szeretne még több lakás tippet olvasni? Látogasson el a biztositok.hu blog Lakberendezés szekciójára, és tegye komfortosabbá otthonát. Esetleg biztosítással is védelmezné a házat? Ez esetben nézzen szét bátran lakásbiztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos terhet a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.10.01.