Milyenek az elektromos autók?

Mindenki kiválaszthatja, hogy melyik gyártó elektromos személyautója szimpatikusabb; az alábbi gyártók mind gyönyörű autókat állítanak elő:

Tesla EV

Tesla

Nio EV

Nio

Xpeng EV

Xpeng

Lucid EV

Lucid Motors - utóbbi kifejezetten a luxus kategóriát célozta meg a maga 169 000 dolláros árával, ami nagyjából 52,5 millió forintnak felel meg.

Milyenek az elektromos autók?Milyen elektromos személyautók vannak még?

De a régebbi márkákat sem kell félteni, érdemes az alábbiakra is figyelni: Hyundai Kona (kimagasló garancia), Kia Niro, Chevrolet Bolt (előnye az egypedálos vezetés), Honda Civic, Mazda 3, Toyota Corolla (ár-érték aránya nagyon jó!), Nissan Leaf (kifejezetten családi autó), Volkswagen e-UP, Chrysler, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Volvo XC-90 (félig önálló vezetéssel a biztonságért), Porsche Cayenne, Reanult Zoe, Dacia Spring, Smart EQ, Fiat 500e, Honda e, Mini Cooper SE, Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Citroen e C4, BMW i3, Mazda MX-30, Lexus UX 300e, Škoda ENYAQ iV, Polestar 2, Mercedes-Benz EQA, Ford Mustang Mach-E.

A fenti gyors felsorolásból is látszik, hogy tényleg hatalmas a verseny a gyártók közt, és igen nagy az árak közti eltérés ugyanúgy, mint a hagyományos autóknál.

Mennyibe kerül egy elektromos autó?

Már nagyjából 5 millió Ft-tól is lehet kapni elektromos autót, tehát az ár már igazán nem lehet kizáró oka annak, hogy valaki miért nem egy villanyautót vásárol meg. 

Hány km-t bír egy töltés?

Igaz, csak a csúcskategóriás akkumulátorok képesek 836 km-re is elegendő energiát tárolni, de a kevésbé hatékonyak is bírhatnak 20 perc töltéssel 482 km-t, ami imponáló, főleg, hogy akár 160 000 km megtételére is szólhat az akkumulátor garanciája. Természetesen az alsó kategóriás autók jóval szerényebb távokat tudnak teljesíteni fél órás töltéssel, de ha csak rövid utakra használjuk a gépjárművünket (kb. 25 km), ezen biztos nem akadunk fenn.

Akksi töltése

Az elektromos autók  akkumulátora a fékezés során is töltődik (ezt hívják regeneratív fékezési funkciónak), azaz hasznosítja a mozgási energiát, ellentétben a hagyományos autóval. Az akkumulátor töltését amúgy akár otthon is megoldhatjuk. Ráadásul az otthoni töltőegység felszerelésére akár támogatást is vehetünk igénybe.

Ha viszont teljesen ingyen szeretnénk megúszni a feltöltést, simán megtehetjük bármelyik nagyobb áruház parkolójában, miközben mi kényelmesen bevásárolunk. Mivel még nincs olyan sok elektromos autó az utakon, szinte biztos, hogy sikerül elcsípnünk egy szabad helyet egy ilyen ingyenes töltőponton. De persze sokszor maga a gyártó ad több évre szóló ingyenes töltési lehetőséget, ami nagy segítség.

Pozitívum, hogy az önkormányzatok is pályázhatnak töltők felállítására, ami még könnyebbé fogja tenni az elektromos autók töltését.

Ha valakinek nagyon fontos, hogy minél gyorsabban feltöltődjön az autója akkumulátora, válassza az egyenáramú gyorstöltést - ez többe kerül, mint a váltóárammal töltés, de a mai benzinárak mellett még így is olcsónak mondható.

Hogyan lehet könnyen töltőállomást keresni egy ismeretlen városban?

Talán a Plugshare.com mobilapplikációja nyújtja erre a problémára a legjobb megoldást. A ChargeMap.com inkább Nyugat-Európában lehet hasznunkra, de a OpenChargeMap.com, illetve a TöltőPont is hasznos alkalmazásnak bizonyulhat. Utóbbi kifejezetten a Mobiliti töltőszigetek használatához jön jól.

Költségek

És ha már a költségeknél tartunk: már csak az állami támogatások és a kedvező adózás miatt is érdemes villanyautóra áldoznunk. Ráadásul a fenntartási költségei is alacsonyabbak a villanyautóknak, mint a hagyományos gépjárműveknek, hiszen a szervizelésük egyszerűbb a kevesebb mozgó alkatrész miatt.

Sajnos az elvileg 2022. június 1-ig megpályázható támogatás - melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan írtak ki - nagyon gyorsan kimerült, így erre már nem lehet pályázni, de reméljük, a közeljövőben is lesznek hasonló elektromos autó vásárlását támogató pályázatok annak érdekében, hogy minél gyorsabban elterjedjenek a környezetkímélő, gyönyörű elektromos autók!

Frissítés dátuma: 2021.11.15.