Használjon átírási költség kalkulátort!

Az átírással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések és válaszok is érdekelhetik, de nézzük, konkrétan milyen költségekkel jár a gépjármű átírás?

A teljes átírási folyamat 21 napos átfutási idejű;  a következő költségeket kell megfizetni az átírás ügyintézéskor:

  • eredetiségvizsga díja: Az adott gépjárműtől függ, és az eredetvizsga helyszínén kell megfizetni.
  • vagyonátruházási illeték: Az adott gépjármű korától és teljesítményétől függ; az ügyintézéskor a Kormányablakban kell megfizetni (környezetkímélő gépkocsik mentesülnek alóla).
  • új forgalmi engedély ára: 6000 Ft, az ügyintézéskor a Kormányablakban kell megfizetni.
  • új törzskönyv ára: Szintén 6000 Ft, az ügyintézéskor a Kormányablakban kell megfizetni.

A fentiek mellett pedig természetesen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjával is számolni kell. A KGFB-t érdemes még az átírás napján megkötni, nehogy fedezetlenségi díjjal büntessenek minket. A legegyszerűbb, ha egy kötelező biztosítás kalkulátor 2021-es verzióját használjuk, ami garantáltan a hatályos jogszabályok szerint számítja ki a díjat.

Használjon átírási költség kalkulátort!

Honnan tudhatom, hogy pontosan mennyit kell fizetnem a gépjármű átírás során?

Mint fentebb már említettük, az új forgalmi engedély (amit azonnal kézhez is kapunk) és az új törzskönyv (erre várni kell kb. két hetet) 6-6 ezer forint.

Az eredetiségvizsga és a vagyonátruházási illeték összege viszont a gépjármű bizonyos jellemzőitől függ, ennek kiszámítása pedig nem egyszerű.

A gépjármű átírási költség kalkulátor nagy segítségünkre lehet, hiszen a szükséges adatok megadása után kiszámítja számunkra az átírási költség pontos összegét. Ehhez az alábbi adatokra lesz szükségünk:

  • a gépjármű gyártási éve
  • a gépjármű teljesítménye
  • a gépjármű lökettérfogata (természetesen elektromos autó átírási költség számításakor ez az adat nem szerepel a kalkulációban)
  • környezetkímélő gépkocsiról van-e szó

Van, amikor a gépjármű átírási költség máshogy alakul

Előfordulnak kivételes esetek, amikor az átírási költség magasabb vagy éppen alacsonyabb a vártnál.

Magasabb költségekkel akkor számolhatunk, amikor új gépjárművet vásárolunk, illetve ez a gépjármű első forgalomba helyezése hazánkban.

Ebben az esetben ugyanis az új rendszámtábla árát is ki kell fizetni, melynek párja alapjáraton 8.500 forint (ha különlegesebbre vágyunk, akkor 15 000 Ft, aminek az engedélyeztetése 112 450 Ft - vagy akár 435 000 Ft, ha egyedileg előállított rendszámtábla a szívünk vágya).

A másik eset, amikor a gépjármű átírás költségei nem szokványosan alakulnak, ha egy külföldről vásárolt gépjárművet szeretnénk átíratni. Ekkor a következő díjakkal kell számolni az átírási költség kalkulálása során:

  • a gépjármű adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díja
  • forgalomba helyezési illeték
  • regisztrációs adó
  • meglévő műszaki vizsga honosítása, vagy magyarországi műszaki vizsga elvégzése

A gépjármű átírás költségek közül van-e olyan, amely alól mentesülhetünk?

Igen, van. Ha a gépjármű közeli hozzátartozók között cserél gazdát, akkor sem az eredetiségvizsga díját, sem a vagyonátruházási illetéket nem kell kifizetni. Az illetékmentességet házassági anyakönyvi kivonattal, illetve születési anyakönyvi kivonattal kell igazolni!

Továbbá a vagyonátruházási illeték alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik tulajdonosai is, illetve azok is, akik a korábbi totálkáros gépjárművük után kifizetett biztosítási költségből vásárolt új gépjárművet akarják átírni.

Frissítés dátuma: 2022.06.28.