Közeleg a tél: így készítse fel autóját a mínuszokra

Most még ugyan kellemes a napközbeni hőmérséklet, de ez ne tévessze meg Önt. Nemsokára itt a december, ami egyet jelent a hideg téli mínuszokkal.

A fagyos időszakra minden autótulajdonosnak érdemes időben felkészülnie. Ebben a cikkben arról olvashat, hogy ezt hogyan teheti meg.

Készítse fel autóját a télre!Ellenőrizze le a fűtést!

Az időjárás még nem indokolja napközben, hogy az autósok bekapcsolják a fűtést. Emiatt nem is feltétlen észlelik az esetleges problémákat a rendszerrel. Pedig jobb most felismerni a komplikációkat a fűtőrendszer működésében, mint élesben rádöbbeni a hibára.

Menjen biztosra, és még az őszi időben ellenőrizze le, hogy vannak-e problémák az autó fűtésével! Ha a tél közepén nem lehet melegíteni az autó légterét, könnyen megfázhat a gépjárműben - egy súlyos tüdőgyulladást pedig nem érdemes megkockáztatni.

Legyen felkészült a vészhelyzetekre!

A fagyos időben sokkal több baleset és előre nem tervezett komplikáció merülhet fel vezetés közben.

Előfordulhat, hogy sokáig egy helyben kénytelen állni az autóval. Ezért érdemes előre felkészülni: vigyen magával meleg ruhát, autóban használható telefontöltőt, folyadékot és tartós élelmiszert is.

Ne induljon el otthonról kevés üzemanyaggal!

Ezt a szabályt érdemes az év minden szakában követni, de télen különösen! Egy nyári napon lerobbanni maximum „csak” kellemetlen. Télen viszont majdnem életveszélyes hosszú órákat a hidegben tölteni.

A csontig hatoló hideg rengeteg kockázatot rejt magában, emiatt minden elindulás előtt menjen biztosra - a tank minimum félig legyen feltöltve.

Célszerű minimum hetente beindítani az autót

Ha nem utazik rendszeresen autóval, érdemes télen időnként beindítani az autót. A hidegben ugyanis a folyadékok könnyen megfagyhatnak az autóban, és ez károsíthatja a gépjárművet.

Ellenőrizze a hűtőfolyadék fagyáspontját!

Sokan azt gondolják, hogy a hűtőfolyadékra nem kell külön figyelni, de ez nem így van - egy rossz minőségű hűtőfolyadék sokat árthat.

Ha nem elég fagyálló a folyadék, és megfagy, a jég szétfeszítheti a hűtőt, ami komoly problémákat okozhat az autóban - akár motorcseréhez is vezethet. A hűtőfolyadék megfagyását megelőzendő érdemes rendszeresen tesztelni a folyadékot refraktométerrel. 

Probléma forrása lehet továbbá, ha a hűtőfolyadék már túl régi, ugyanis ilyenkor a kémhatása túl savassá válik, és kikezdheti a gépjármű hűtőrendszerét.

Figyeljen oda az akkumulátorra, és töltse rendszeresen

Az idő lehűlésével az akkumulátorok teljesítménye is csökken, emiatt sokkal többször szorulnak töltésre, mint a melegebb hónapokban.

Ez a teljesítmény csökkenés az oka annak is, hogy téli hideg reggeleken az autósok többször szembesülhetnek azzal, hogy egyszerűen nem indul el az autó. Ennek megelőzése érdekében töltsük rendszeresen az akkumulátort!

Próbáljon türelmesebb lenni, és vezetés előtt szánjon megfelelő időt az autóra

A hideg időszakban nincs helye a kapkodásnak - ügyeljen arra, hogy mindig időben induljon el!

Szakítson időt minden indulás előtt a szükséges előkészületekre: takarítsa le megfelelően az autóról a havat és a jeget, melegítse fel a motort a gépjárműben, és csak nyugodt, tiszta fejjel üljön a volán mögé.

Szeretne még több vezetéssel kapcsolatos tippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blogjának Autós tippek részére, és tegye egyszerűbbé és biztonságosabbá a vezetés élményét!

Frissítés dátuma: 2021.11.11.