Minden, amit tudnia kell a KGFB-ról!

Az első autó vásárlás mindig izgalommal tölti el az embert. Annyi szabadságot és kényelmet adhat a hétköznapokban, hogy friss jogosítvánnyal rendelkezőként szinte megváltást jelent a kompromisszumokkal teli tömegközlekedés helyett.

Azonban a lehetőségekkel felelősség is jár. Rengeteg a teendő egy autó tulajdonosaként. Ilyen például a KGFB megkötése. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy mit érdemes tudni a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról.

Mi az a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás?

Egy olyan biztosítás, amit minden hivatalosan bejelentett gépjárműre kötelező megkötni, és a díját folyamatosan fizetni. Ezzel párhuzamosan a biztosítónak is minden kárt térítenie kell, amire a szerződés kiterjed, hiszen ez a biztosítás minden olyan kárt fedez, ami a károsult gépjárművét érheti.

Ilyen biztosítási formát szinte minden biztosító társaság ajánl, ezért kedvére válogathat az ajánlatok közül. Ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést tudja meghozni, a rendelkezésére állnak KGFB kalkulátorok is, amik kiválasztják az Ön számára leginkább megfelelő ajánlatot.

Akár választhatja ehhez a folyamathoz a Biztosítók.hu kötelező biztosítás kalkulátort is!

Többféle szempont szerint is tud számolni a KGFB kalkulátorunk segítségével. Legyen szó évfordulós biztosító váltásról, tulajdonszerzésről, üzembentartó váltásról vagy a szerződés újrakötéséről, a körülményekhez igazított ajánlatokat kaphat a Biztosítók.hu kalkulátorával. Vegye igénybe kalkulátorunkat, és kösse meg a legelőnyösebb kötelező biztosítást!

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kalkulátor nagy segítsége lehet Önnek is abban, hogy a legolcsóbb díjat válassza!

Nem kötelező egy biztosítási társaság ajánlatát választani minden évben

Vannak olyan gépjármű tulajdonosok, akik lehorgonyoznak egy társaságnál, és minden évben itt kötnek szerződést. Viszont olyanok is vannak, akik évente váltogatják, hogy hol kötik újra a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást.

Nincsen helyes vagy helytelen mód, csakis a gépjárművezetőn múlik az, hogy melyik opció ideálisabb számára. Így Ön is nyugodtan válthat biztosítók között. Azonban erre csak évente egy időszakban van lehetőség.

Ezt pedig a szerződés évfordulóját megelőző 60 naptól lehet megkezdeni. A felmondásnak az évfordulótól számított 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Amennyiben váltani szeretne, nagyon fontos, hogy tartsa ezt a határidőt. Hiszen, ha esetleg késik a felmondási nyilatkozat, akkor plusz egy évet kell várni a váltásra.

Mikor van a biztosítási évforduló?

Jelenleg kétféle lehetőség van kötelező biztosítás esetében.

Amennyiben 2010 előtt vásároltuk meg gépjárművünket, nagy valószínűséggel január 1-e az az időpont, amikorra megköthetjük az új szerződésünket. Ha időközben esetleg volt ideiglenes kivonás több mint 1 évig, vagy megszűnt díj meg nem fizetése miatt a biztosításunk, módosulhat ez a dátum az új kötés időpontjára.

Viszont alapesetben minden év novemberében kezdhetjük meg a váltási folyamatot, december 1-ig kell beérkeznie a felmondásnak és január 1-től kell indulnia az új időszaknak.

Ha 2010  január 1-e után került gépjárművünk a tulajdonunkba, akkor minden esetben a megkötött biztosítás kockázatviselési kezdete marad a biztosítási évforduló.

Egy 2015 augusztus 5-én vásárolt gépjármű esetében, ha augusztus 5-én lett megkötve rá a biztosítás, akkor minden évben augusztus 5-e lesz az új szerződés igényelt kockázatviselési kezdete is. Ehhez az időponthoz kell figyelembe venni a felmondási határidőt, tehát legkésőbb július 5-ig be kell érkeznie a nyilatkozatnak a biztostó részére.

Ebben az esetben évközi évfordulósnak számítunk és ezt a szerződéskötési okot is kell kiválasztanunk. Természetesen a korábban említett lehetőségek itt is módosíthatják a dátumot.

Bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.10.14.