Minden, amit a CASCO-biztosításról tudni érdemes

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapvető feltétele a vezetésnek 2009 óta. Viszont sokan nem tudják, hogy ez a biztosítás csak olyan helyzetekben adhat kártérítést, ahol mások okoztak nekünk kárt, és tudjuk a károkozó személyét.

De mi a helyzet, ha például lopás történik? Vagy ha egyik reggel arra ébredünk, hogy be van törve az autó ablaka? Ezekben az esetekben a kárt csak a CASCO-biztosítás téríti meg.

Ebben a cikkben elolvashatja, hogy mit kell tudni erről a biztosítási formáról!

Mi az a CASCO-biztosítás?

Ez a biztosítási forma olyan helyzetekben ad kártérítést, amiben a vezető, vagy egy ismeretlen személy tett kárt a gépjárműben (például egy olyan baleset esetén, ahol a másik fél elhajt a helyszínről, vagy lopás esetén). Hiszen a KGFB ezekben az esetekben nem ad kártérítést, sőt. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazából a biztosítás megkötőjének soha nem ad térítést; mindig csak annak a félnek, akit megkárosítottak például egy baleset esetén.

Ez automatikusan azt jelenti, hogy egy baleset esetén az Önt károsító fél kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása fedezi az Ön kárait. Viszont ha a tettes ismeretlen, vagy Ön tett kárt akaratlanul az autójában, és nem kötött CASCO-biztosítást, akkor segítség nélkül kell rendeznie a károkat.

Tudjon meg mindent a CASCO-biztosítás részleteiről!

Milyen fajtái vannak a CASCO-biztosításnak?

Teljes körű CASCO: ez a biztosítási forma minden kárra fedezetet nyújt. Legyen szó lopásról, balesetezésről vagy elemi károkról, a biztosító állja a károk rendbehozásának a költségeit.

Részfedezetes CASCO: ez a forma lényegesen olcsóbb, hiszen csak egyfajta káreseményre biztosítjuk az autót. Az, hogy pontosan melyikre, az az adott ajánlattól függ.

Mennyire drága egy CASCO-biztosítás?

Ugyan az árakat biztosító válogatja, de általánosságban elmondható, hogy drágábbak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál.

Viszont ez az ár jelentősen mérséklődhet, ha limitált rezsióradíjas ajánlatot választunk, vagy ha beleegyezünk abba, hogy a biztosítótársaság mérőműszert szereltessen az autónkba, hogy ezzel is megbizonyosodhasson, hogy alapvetően biztonságosan vezetünk. Az utóbbi opcióra nem minden esetben van lehetőség, de így is több ilyen ajánlat közül választhatunk.

De ha egy sima CASCO ajánlatot választunk, akkor is csökken idővel a költsége a biztosítótársaságoknál alkalmazott bonus rendszer miatt. A KGFB-vel ellentétben a CASCO-nál nincsen törvényi formája annak, hogy a társaságok milyen feltételekhez kössék a bonus rendszer működését, emiatt ez biztosítónként változik.

Mikor nem kötelessége fizetni a biztosítónak?

A részletes feltételek szerződéstől függenek, ezért mindenképpen tájékozódjon előre! Azonban vannak helyzetek, amikben általánosságban nem köteles fizetni a biztosító.

Ezek következők:

  • a kárt bizonyíthatóan direkt okozta a tulajdonosa az autónak,
  • gondatlanságból történt a kár (például az éppen vezető személy részegen vagy drogok hatása alatt ült autóba, vagy bent lett hagyva a kulcs az autóban, és emiatt ellopták, stb.),
  • a gépjármű túl lett terhelve, vagy felelőtlenül lett üzemeltetve,
  • szakszerűtlenül végezték el az autó elvontatását, és emiatt kár keletkezett a gépjárműben.

Válassza ki a legjobb CASCO biztosítási ajánlatokat kalkulátorunk segítségével!

Többféle szempont szerint is tud számolni a CASCO kalkulátorunk segítségével.

Legyen szó vadonatúj vagy használt autó biztosításáról, szerződési évforduló átkötéséről, vagy díjnemfizetés miatti megszűnésről, a körülményekhez igazított ajánlatokat kaphat a Biztosítok.hu kalkulátorával. Vegye igénybe kalkulátorunkat, és kösse meg a legelőnyösebb CASCO-biztosítást!

Esetleg bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.10.12.