A leghasznosabb autós extrák

Napjainkban már számos autós kiegészítő létezik, melyek a kényelmünket vagy a biztonságunkat szolgálják, esetleg a vezetés egyes elemeit könnyítik meg, vagy akár mindet egyszerre. 

Kényelmi extrák

Egy rendkívül hasznos kényelmi extra a memória-csomag. Ennek lényege, hogy az autóban található állítható elemek (ülés, kormány, a háttámla és a tükrök) helyzetét elmenti, így azokat nem kell manuálisan beállítanunk minden alkalommal. Ez elsősorban akkor jelent megoldást, ha a családból többen is ugyanazt az autót használjuk.

Egy másik ismert kiegészítő, mely az új autók esetében már szinte alap felszerelésnek számít, a tempomat. Ennek leginkább akkor vesszük hasznát, ha hosszú utakat teszünk meg ugyanazzal a sebességgel - például autópályán -, a tempomat ugyanis képes rögzíteni egy adott sebességet és ezt tartani   anélkül, hogy folyamatosan a pedálon lenne a lábunk. 

Vezetéstámogató rendszerek 

A vezetéstámogató rendszerek közül az egyik legnépszerűbb a parkoló asszisztens. A kezdetleges parkoló asszisztensek még csak a párhuzamos parkolás során nyújtottak segítséget, az újabb típusok azonban már a merőleges és a halszálka szerűen történő parkolás esetén is támogatnak minket.

A működésének alapja egy elektromechanikus szervokormány és ultrahangos szenzorok, melyek elől és hátul is teljesen lefedik az autó körüli teret. 

Hogyan is működik?

  1. Bekapcsoljuk a műszerfalon a parkoló asszisztenst, majd maximum 15 km/h sebességgel elkezdjük megközelíteni a parkolóhelyeket. 
  2. Kiválasszuk, hogy merőleges vagy párhuzamos parkolást szeretnénk végrehajtani. 
  3. Kitesszük az irányjelzőt, ez egyrészt azért fontos, hogy a többi autós lássa, hogy parkolásra készülünk, másrészt a parkoló asszisztens számára ezzel jelezzük, hogy merre keressen parkolóhelyet. 
  4. Ezt követően a tolatókamerán fogjuk látni, ha az asszisztens talált megfelelő parkolóhelyet. 
  5. Egy bizonyos pontnál az asszisztens kérni fogja, hogy állítsa az autót hátramenetbe (automata váltós autók esetén erre a lépésre nincs szükség). 
  6. A parkolás befejeztekor az autó kérni fogja a fékezést. 
  7. Ha korrigálni szükséges a parkolást, az asszisztens ezt is érzékeli, és kérni fogja, hogy állítja vissza az autót előre menetbe. 

Biztonsági extrák 

A hagyományos tempomatnak létezik egy úgynevezett adaptív tempomat változata, ez a hagyományossal ellentétben nem a sebességet, hanem a követési távolságot rögzíti. Így abban az esetben, ha az előttünk haladó hirtelen fékezésre kényszerülne nem kell attól tartanunk, hogy nem tudunk időben fékezni, és így baleset történik. 

További biztonsági extrák:

  • Holttérfigyelő rendszer: Ez a rendszer képes érzékelni a holttérben haladó személyeket és járműveket, erről pedig hang- és fényjelzést küld számunkra. 
  • Sávtartó asszisztens: Érzékeli, ha az autó elhagyni készül a sávját, és ekkor hangjelzéssel és a kormány rezgésével figyelmeztet minket. Szándékos sávelhagyás esetén természetesen nem jelez, ezt az irányjelző használatának köszönhetően ugyanis felismeri. 
  • Vészfékasszisztens: Az érzékelőknek köszönhetően az asszisztens automatikusan fékez amennyiben veszélyt (valamilyen közeledő járművet, akadályt) észlel.

Frissítés dátuma: 2021.05.17.