Biztonságos égősor használat: ezekre figyeljen oda a karácsonyi fények felhelyezésénél!

Ha nem figyelünk oda a díszítés kiválasztásánál és a felhelyezésnél, könnyen katasztrófa születhet a karácsonyi idillből. Szerencsére pár módszer betartásával biztonságosan világíthatja ki otthonát. Nézzük, milyen szempontokra érdemes odafigyelni az égősorok használatánál!

Elronthatja a hangulatot az égősor

Kerülje a bizonytalan eredetű égősorokat!

Annak ellenére, hogy az ellenőrzéseknek nem alávetett égősorok ára kedvező, fontos tisztában lenni azzal, hogy a költséghatékony vásárlással később az életükkel is fizethetnek a ház lakói. Mivel ezek a dekorációs elemek az esetek túlnyomó többségében nem lettek megfelelő tesztelésnek alávetve, gyakorlatilag nincsen garancia arra, hogy nem fognak felgyulladni.

Érdemes mindig olyan égőket vásárolni, amik minimum CE minősítéssel rendelkeznek ( ha még nagyobb biztonságban szeretné tudni otthonát, akkor ennél magasabb minősítéssel ellátott égősorok mellett döntsön).

Kinti égők

Az egyik legnagyobb hiba amit elkövethetünk, ha benti használatra gyártott égősorokat kint üzemelünk be. Nagyon fontos a vásárlásnál por és nedvesség elleni védelemmel ellátott darabot választani, hiszen egy benti használatra tervezett égősor az első esőnél kicsaphatja az áramot.

Általában a dobozon is feltüntetik, hogy milyen használatra lett gyártva a dekoráció. Ám ha biztos szeretne lenni a dolgában, akkor keresse a leírásban az IP44 minősítés. Az IP44 rövidítés azt jelzi, hogy víz és fröccsenés ellen védett az adott elektronikai eszköz, azaz helyes használat és ép égők esetén az égősor kiállja az időjárás megpróbáltatásait.

Amennyiben elromlanak az égők, hívjon szerelőt a munkálatokhoz, vagy vegyen egy új  égősort.

Ne hagyja  felügyelet nélkül  az égősort!

Ahogy a gyertyahasználatnál is, az égősoroknál is fontos, hogy soha ne hagyjuk őket őrizetlenül. Ha elmegy otthonról vagy este álomra hajtja a fejét, előtte mindig kapcsolja le a világítást. Ha esetleg probléma merülne fel az égősor működésében, csak akkor tud időben cselekedni, ha ébren van és ott van az égősor közelében.

Lehetőleg ne érjenek egymáshoz az égősorok!

Az égősorok kigyulladásának legtöbbször a túlmelegedés az oka. Ezt előidézheti az égősor gyenge minősége, de az is, ha sűrűn rakjuk fel a dekorációt, és emiatt a lámpák egymáshoz érnek. Ilyenkor egymást melegítik a lámpák a dekoráción, amivel nő a kigyulladás kockázata.

Érdemes tehát olyan lazán felhelyezni a világítást, amilyen lazán csak lehet. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy több égősort megfelelő távolságban helyezzünk el egymástól. A túlmelegedés elkerülésének egyik legjobb módja, ha eleve túlforrósodásra kevésbé hajlamos LED-izzósort választunk.

Minimalizálja az egy konnektorba csatlakoztatott égők számát!

Sokan hajlamosak egy konnektor és egy elosztó segítségével akár négy égősort is üzemeltetni egyszerre. 

Ugyan az elosztó minőségétől is függ a teljesítménye, ám jobb óvatosnak lenni. Egy konnektorba célszerű csupán egy égősort csatlakoztatni, és ha nincs az elektromos hálózat kifejezetten nagy terhelésre kialakítva, szerencsésebb, ha nem használjuk az elosztó összes dugalját egyszerre valamilyen elektronikai eszközzel.

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.