3+1 tipp a stresszmentes ünnepekhez

A karácsonyi időszaknak a meghittségről és a szeretteinkkel való együtt töltött időről kellene szólnia - ehelyett sokaknak a stressz és a megfelelési kényszer jellemzi ezt az ünnepet. 

3+1 tipp a tökéletes ünnepekhez

Ne törekedjen a tökéletességre!

Rengeteg emberre az rak igazán sok stresszt, hogy a maximumot várják el maguktól a karácsonyi készülődéssel kapcsolatban. De tegye fel magának a kérdést: tényleg megéri annak az egy plusz fogásnak az elkészítése azt, hogy teljesen kimerülve ünnepeljen a családjával? 

A szociális nyomás azt sugallja, hogy mindenki könnyedén el tud készülni az ünnepekre, és a karácsony csak akkor telhet jól, hogyha tökéletesen előkészítettünk rá mindent.

Azonban ez egy tévhit: a modern társadalomban az embereknek rengeteg dologgal kell foglalkozniuk az ünnepek előtt. Sokan még a Szenteste előtti nap is dolgoznak. Ilyen körülmények között nem várható el az, hogy a ház díszítése minden részletében tökéletes legyen. Hiszen az ember ilyenkor annak is örül, hogy ha sikerül rendet raknia, és egy három fogásos menüt összeállítania az ünnepekre.

Kérjen segítséget! 

A karácsonyi készülődés sok energiát igényel - ne érezzen szégyent, amiért nem bír egyedül minden feladattal! Kérjen bátran segítséget a környezetétől!

Nem muszáj mindent egyedül csinálnia: nem fog leszakadni az ég, ha idén nem saját maga készíti el a bejglit, hanem például megrendeli egy pékségből. De még akkor sem fog leszakadni az ég, hogyha a gyermekeit és a párját is bevonja a házimunkába. Bátran lazítson a két ünnep közt: ha szükséges, inkább fizessen másnak a takarításért, Ön pedig élvezze az ünnepeket!

Szabjon határokat!

Az ünnepek környékén sokszor éreztethetik velünk azt, hogy mindenáron meg kell látogatnunk és meg kell ajándékoznunk bizonyos embereket még akkor is, ha mindjárt összeesünk a fáradtságtól.  Esetleg olyan emberekkel kellene beszélgetnünk, akiket nem kedvelünk és valósággal az agyunkra mennek.

Azonban ha eldönti, kinek a társasága az, ami lehúzza, mondjon nyugodtan nemet. Nem kell találkozni vele, és nem kell kényszer beszélgetést folytatnia még akkor sem, ha a párja szerint meg lesz sértődve az adott családtag, ha nem tesznek nála kitérőt. Tény, benne van a pakliban, hogy az adott illető magára veszi a kimaradt találkozást. Viszont a mentális jólléte fontosabb annál, mint hogy mások mit gondolnak Önről. Viszont a karácsony Önnek is karácsony, így megérdemli, hogy a lehető legjobb hangulatban teljen.

Minimalizálja a közösségi média használatát! 

A közösségi média használat bizonyítottan időrabló, és lefárasztja az agyat a rengeteg inger, amit az ismerőseink által megosztott posztok böngészése jelent. Ráadásul a sok agyonmódosított, tökéletes kép torzítja a saját életünkről alkotott képet. Észrevétlenül az önsajnálat mocsarába kerülhetünk, ha folyton összehasonlítgatjuk a saját karácsonyunkat mások "tökéletes" ünneplésével. A Facebook és az Instagram helyett inkább foglalkozzunk a szeretteinkkel.

A Biztositok.hu blog Hasznos tudnivalók részén még számtalan olyan tippről olvashat, amik megkönnyíthetik a mindennapjait.

A megelőzés sajnos nem mindig elég. Arra az esetre, ha váratlan, nagy értékű kár érné, kössön biztosítást! Nézze meg kedvező biztosítási ajánlatainkat, melyek között lakás-, utas-, kötelező- és CASCO biztosításokat is talál.

Frissítés dátuma: 2021.12.17.