3+1 tipp a biztonságos szilveszterért

A szilveszter tökéletes alkalom arra, hogy az évben még utoljára jól érezhessük magunkat szeretteink és barátaink körében. Ugyanakkor nem árt, ha felkészülünk több dologra is, ami akár baleset forrása is lehet. Például az alkoholos befolyásoltság lelassítja a reakcióidejét az embernek, ami már önmagában is veszélyes lehet, de egy nem eléggé körültekintően kezelt tűzijáték is tragikus színezetet adhat az ünnepnek.

Szerencsére egy kis odafigyeléssel meg tudjuk óvni magunkat, és szeretteinket a bajtól - ebben a cikkben összeszedtük, hogyan.

Nem mindegy, kikkel töltjük a szilvesztert

Ha az otthonában szeretné ünnepelni az új év beköszöntét, de tart a fertőzésektől, érdemes minél kevesebb vendéget hívnia. Lehetőleg csak a legszűkebb baráti kör tagjait invitálja meg, akik még akkor sem sértődnek meg, ha Ön esetleg koronavírus gyorsteszt elvégzését kéri tőlük.

Természetesen azért is jobb egy családias hangulatú ünnepség, mert sokkal könnyebb vidám beszélgetésekre, vagy felnőtteknek szánt társasjátékokra szánni az időt, mint egy cég által szervezett bulin.

Persze, ha új emberekkel szeretne megismerkedni, mindenképp megéri kimozdulni otthonról - akár a már meghívott kis társasággal együtt.

Boldog új esztendőt kívánunk!

Bánjon óvatosan a tűzijátékkal!

Csak legális forrásból származó tűzijátékot vegyen, amihez tartozik használati utasítás is - lehetőleg olyan kereskedőtől, akit már évek óta ismer.

A nem szakszerűen kezelt tűzijáték súlyos sérüléseket okozhat! Mindig kövesse a használati utasításban foglaltakat annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges égési sérüléseket. Súlyosabb esetben, ha a kezében robban fel a tűzijáték, akár a kezét is elvesztheti - ezért ha egy mód van rá, józan állapotban kezelje a tűzijátékot.

A tűzijáték fokozott óvatosságot kíván, ezért:

  • Sose térjen el a mellékelt használati utasítástól!
  • Csak nagy, nyílt területen gyújtsa meg a tűzijátékot, nehogy tüzet okozzon egy közeli épületben, vagy lángba borítson egy fát!
  • Ne vegye meg sokkal hamarabb a tűzijátékot, mert egyrészt felveszi a levegő páratartalmát, és nem fog meggyulladni, másrészt fokozottan tűzveszélyes anyag, ami akár az otthona leégését is okozhatja!
  • Csak a talajon elhelyezve gyújtson meg petárdát, távol minden éghető anyagtól!
  • Sose tegye semmibe a tűzijátékot, nehogy szilánkok vagy repeszek keletkezzenek a robbanáskor!
  • Mindig biztonságos távolságot kell tartani a tűzijátéktól!
  • Mindig készítsen elő nagyobb mennyiségű vizet - vagy ha van, poroltót - arra az esetre, ha tűz ütne ki!

Tűzijáték

Mielőtt elindul otthonról, egyen pár falatot!

Sosem tudhatjuk, mikor fogják tálalni az ételt a szilveszteri összejövetelen, és abban sem lehetünk biztosak, vajon ízleni fog-e nekünk.

Ha nagyon válogatósak vagyunk, érdemes indulás előtt pár falatot ennünk, illetve előrecsomagolt snacket raknunk a táskánkba. Így biztos nem fog leesni a vércukrunk, és nem ájulunk el, illetve az alkohol is kevésbé száll a fejünkbe, ha rendszeresen eszünk egy keveset.

Feltöltött telefonnal induljon el!

A szilveszter este rengeteg meglepetést tartogathat számunkra - pozitívat és negatívat egyaránt. Mindkét esetben jobb, ha teljesen fel van töltve a telefon akkumulátora, hiszen sosem tudhatjuk, mennyi élményt kell felvenni. De nem csak a sok kép és videó készítése merítheti le a telefont, hanem a hívások is - ha esetleg valakivel nem találjuk egymást, és egyeztetni kell, vagy ha baleset történik, és hívni kell a mentőket.

Ha mégsem sikerül teljesen feltöltenie indulás előtt a telefonját, inkább vigye magával a töltőt is!

Ha külföldön tölti a szilvesztert, írja be a telefonjába az adott ország segélyhívó számát annak érdekében, hogy még akkor is tárcsázni tudja, ha a pánik miatt semmi sem jutna eszébe. Magyarországon 112 a segélyhívó száma - ezt is érdemes beleírnia a telefonba, akármennyire is egyszerű szám.

Bízunk benne, hogy Önnek is nagyon kellemesen fog telni a szilveszter estéje! Ezúton is kellemes ünnepeket, és boldog új évet kíván Önnek a Biztositok.hu csapata!

A Biztositok.hu blog Hasznos tudnivalók részén még számtalan olyan tippről olvashat, amik megkönnyíthetik a mindennapjait.

A megelőzés sajnos nem mindig elég. Arra az esetre, ha váratlan, nagy értékű kár érné, kössön biztosítást! Nézze meg kedvező biztosítási ajánlatainkat, melyek között lakás-, utas-, kötelező- és CASCO biztosításokat is talál.

Frissítés dátuma: 2021.12.22.