Az okosautó már nem mese: KITT utódai mindenhol ott lesznek

KITT már rég nem utópia

Sokan vágytak a Knight Rider sorozat nyomán egy vagány autóra, ami önvezető, és még beszél is.

Nos, igazából mindkét tulajdonságot ki lehet pipálni, a technológia készen áll - már csak az a kérdés, mikor fognak az ilyen tudású autók széleskörűen elterjedni.

Míg a Tesla és a Nio már régen bemutatta az önvezető autóját (előbbit mondjuk az a vád érte, hogy meghamisította a promóciós videót), addig a többi cég a nyomukban lohol.

Az okosautó már nem mese

Az önvezető autóké a jövő

Legalábbis minden jel erre utal, hiszen a neves autógyártók gőzerővel dolgoznak a szoftvereik fejlesztésén.

Régebben a szoftverekre nem helyeztek nagy hangsúlyt, inkább a Microsoft, vagy a Google termékeit használták. Most azonban már a Volkswagen és a Daimler rendszerére sem kell már sokat várni, hiszen 2024-ben már mindkettőt használhatjuk majd.

A Toyota felrobbantja az EV-piacot?

A meglepő az, hogy a Toyota - bár csak 2025-re tervezi a rendszere bevezetését - közkinccsé akarja tenni az elektromos autót vagy önvezető járművet gyártó versenytársai körében a saját fejlesztésű szoftverét.

Ez azért is nagy szó, mert a szoftverek szerepe egyre kimagaslóbb. Az elektromos motorok és az akkumulátorok felügyelete mellett a navigációt, a kormányt, a féket, a biztonsági rendszereket és a forgalom adatait is kezelniük kell.

Lassan nem csak külsőségeiben, de teljes valójában is megvalósul az igazán okos autó, ami már szavakban is igényelni fogja a törődést :)

Az Ön autója még nem beszél? Azért ne hanyagolja el! Védje meg minden bajtól CASCO-val!

Frissítés dátuma: 2022.01.05.