Így óvja meg értékeit az ingóságbiztosítás

A legtöbben a ház biztosításakor csak a ház épületére gondolnak. Ez valahol érthető, hiszen, ha otthonunkat kár éri, az legtöbbször hatalmas anyagi veszteséggel járhat. Viszont önmagában a lakásbiztosítás nem fedezi a házban található tárgyakat ért károkat. Márpedig berendezési tárgyaink sokszor több millió forintot is érhetnek.

Itt jön képbe az ingóságbiztostás, ami ebben az esetben jelentős anyagi veszteségektől kímélhet meg minket. Na, de mit is nyújt pontosan ez a biztosítási csomag, és milyen feltételekhez van kötve? Ebből a cikkből megtudhatja.

Mi az az ingóságbiztosítás?

Az ingóságbiztosítás pont arra a célra lett kitalálva, hogy az ingóságokat érő károk esetén ne keletkezzen jelentős kiadás. Legyen szó betörésről, árvízről, vagy csak egy kíméletlenebb időjárási körülményről, az ingóságbiztosítás garantálja, hogy a berendezési tárgyak károsodása ne rakjon súlyos terheket az ember vállára.

Mit lehet az ingóságbiztosítással biztosítani?

Gyakorlatilag minden tárgyat, ami a házban mozdítható. Legyen szó szőnyegről, tévéről, asztalról, étkészletekről, az ingóságbiztosítás minden ilyen dolog épségét biztosítja a házban.

Viszont vannak olyan tárgyak, amiket körülményesebb, vagy nem is lehet biztosítani bizonyos háztípusokban. Ilyenek a nagy értékű műtárgyak, az ékszerek vagy a készpénz is.

Annak, hogy ezeket a nagyobb értékű tárgyakat biztosítani tudjuk, két feltétele van: az egyik az, hogy az adott lakásnak folyamatosan lakottnak kell lennie – ergo nyaralókban nem lehet nagyobb értéket biztosítani – a másik feltétel pedig az, hogy az adott lakásnak meg kell felelnie bizonyos biztonsági előírásoknak.

Ez növeli annak az esélyét, hogy a biztosított tárgyakban nem keletkezik kár, ezáltal kevesebb lesz az esély arra, hogy a biztosító segítségére szükség lehet.

 

Az ingóságbiztosítás segít kár esetén megelőzni a nagyobb kiadásokat

 

Mi alapján határozzák meg a biztosítás összegét?

Általában minden biztosító társaság rendelkezik saját értékbecslővel. Ezáltal az ügyfeleknek semmi teendője nincsen az értékfelméréssel kapcsolatban. Amennyiben az ügyfelek mégis saját maguk szeretnék végrehajtani az értékbecslést, erre is van lehetőség, sőt. Ebben az esetben alul- és felülbecslésre is van lehetőség, viszont ezzel érdemes óvatosan bánni.

Az alulbecslés nagyon csábítónak tűnhet elsőre, hiszen ezzel a módszerrel kevesebb lehet a havonta befizetendő díj a biztosítónak. Ugyanakkor, ha valamilyen baj történik az értékekkel, akkor a biztosító által kifizetett összeg is kevesebb lesz. Márpedig ha ilyen esetekben a biztosító által fizetett összeg nem elég ahhoz, hogy rendezhesse a károsult a keletkezett kiadásokat, akkor végső soron nem éri meg biztosítást kötni.

A túlbecslésnél pedig szintén hasonló a helyzet. Ebben az esetben - ha a biztosítónak fizetnie kell -  sokkal több pénzt kaphat kézhez. Viszont - úgymond „béke időben” - a folyamatos túlfizetés hosszú távon sokkal több kárt okozhat a pénztárcájának, mint hasznot. Arról nem is beszélve, hogy ha az értéktárgyakkal nem történik baj, akkor fölöslegesen fizetett rá a havi díjra.

Mindenkinek érdemes ingóságbiztosítást kötnie

Az albérletben lakóktól kezdve a nagy családi házban lakókig mindenkinek célszerű ingóságbiztosítást kötnie. Hiszen minden felnőtt ember rendelkezik olyan tárgyakkal, amik, ha kárt szenvednek, óriási kiadásokat okozhatnak.

Szeretne még több lakás tippet olvasni? Látogasson el a Biztosítok blog Lakberendezés szekciójára, és tegye komfortosabbá otthonát! Esetleg biztosítással is védelmezné a házat? Ez esetben nézzen szét bátran lakásbiztosítási ajánlataink között, és engedje, hogy levehessünk minden kárrendezéssel kapcsolatos tehert a válláról!

Frissítés dátuma: 2021.09.22.