Lakásbiztosítási érdekességek

Gyakran olvasni érdekes, néha egészen furcsa dolgokról, melyek esetén a biztosítótársaságok fizettek. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek nem általános elemei a biztosítási szerződéseknek.

Nem is gondolnánk

Mindig érdemes tisztában lenni azzal, hogy egészen pontosan, mely területekre is terjed ki a biztosítási szerződésünk, ugyanis gyakran megesik, hogy épp arra a káreseményre nem vonatkozik, melyre szükségünk lenne. Néha azonban előfordul, hogy olyan esetekre is kiterjed, melyekre nem is gondolnánk. 

Az egyik ilyen eset, amikor a lakás- és ingóságbiztosítások egy része kiterjed a kertünkben bekövetkező káreseményekre is. Az ilyenfajta, kertekre is kiterjedő biztosítások egyrészt a kerti bútorokra, másrészt akár virágokra és haszonnövényekre is érvényesek lehetnek. 

Ez talán elsőre nem is tűnik olyan meglepőnek, azonban az ilyenfajta biztosítások nemcsak a természeti károk vagy a lopás esetén nyújtanak fedezetet, hanem például rongáláskor is. 

Egy másik érdekes terület, amikor a kárt állatok okozzák, ilyenkor ugyanis a természeti csapásokhoz hasonlóan bizonyos esetekben a biztosító téríti meg a kárt, legyen szó akár rágcsálókról, madarakról vagy az utcáról betévedt kóbor kutyákról. 

Természetesen ebben az esetben is érvényes a kármegelőzési kötelezettség, vagyis amennyiben például a kert ajtaja nyitva volt, a biztosító megtagadhatja a kifizetést.

Ingóságok az ingatlanon kívül 

Bizonyos biztosítótársaságok esetén lehetőségünk van arra, hogy olyan ingóságokra is biztosítást kössünk, melyeket az ingatlanon kívül is magunkkal hordunk. 

Ebben az esetben a biztosítás általában a lopásra vonatkozik, természetesen akkor, ha az elkövető egy ismeretlen személy. Ezt leggyakrabban az iskolai és kórházi lopások esetén szokták igénybe venni. 

Néhány egyedi eset 

Bár sokak számára már a fentiek is érdekes biztosítási eseményeknek tűnhetnek, a sor azonban itt még nem ér véget, ugyanis előfordult már olyan eset is, amikor a biztosító a következőkért fizetett:

  • Égből pottyant meglepetések: Az ingatlanban egy repülőgépről lezuhant rakomány vagy alkatrész tett kárt. 
  • Adatmentés költségei: Egy villámkár következtében meghibásodott számítógépen elvesztek a családi képek és videók, melyeket szakértők adatmentés segítségével elérhetővé tettek, ennek költségeit pedig a biztosító állta. 
  • Összetört akvárium: Egy érdekes esetben az ingóságbiztosítás még az összetört akvárium helyreállítási és pótlási költségeit is fedezte. 

Fontos azonban még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek az események nem általánosak, így a szerződés részleteiről minden esetben az adott biztosítótársaságnál érdeklődjön. 

Frissítés dátuma: 2021.05.31.