Ingóságbiztosítás, mit is jelent pontosan?

Napjainkban az egészen hétköznapi gépjármű-, utas- és lakásbiztosítások mellett számos extrém esetet is hallani, amikor például hírességek egyes testrészeikre is biztosítást kötnek. Bár az ingóságbiztosítás korántsem ilyen radikális, sokan még sincsenek tisztában vele, mi is ez pontosan. 

Mit jelent az ingóságbiztosítás? 

Az ingóságbiztosítás a lakásbiztosítás egy típusa, mely során nem magát az ingatlant, hanem az abban található vagyontárgyainkat biztosítjuk. 

Ennek megértéséhez elsőként azt érdemes tisztázni, mi számít ingóságnak. Ez azonban korántsem egyszerű, hiszen lényegében a lakásban található minden felszerelés annak tekinthető. 

Gondoljunk csak bele, egy esetleges lakástűz esetén minden az otthonunkban található tárgyunk megsemmisül. Mi mindent biztosított volna be, ha ezt előre tudja? 

Tehát ingóságnak tekinthetők a bútorok, ágyak, háztartási és elektronikai berendezések, de akár a ruhák, szőnyegek, függönyök, műtárgyak, ékszerek, de még a készpénz is. 

Az utóbbi három esetében azonban a biztosítás megkötése összetettebb, mint a többi esetben. Ilyenkor ugyanis az ingatlannak meg kell felelnie bizonyos biztonsági előírásoknak, hogy ezzel csökkentsék a betörés kockázatát, éppen ezért erre nincs is lehetőség minden biztosító társaságnál. 

Mivel a mi számít ingóságnak kérdésre a válaszunk az volt, hogy szinte minden, így joggal merül fel a kérdés, hogy van-e ami nem minősül annak? Igen, még pedig a következők: 

  • Burkolatok (csempe, tapéta, parketta stb.) 
  • Nyílászárók 
  • Csövek és vezetékek 
  • Beépített szekrények 

Hogyan működik az értékbecslés? 

Bár egy ingatlan felbecsülésekor is sok tényezőt figyelembe kell venni, az ingóságok esetén ez talán még összetettebb. A tárgyaknál ugyanis gyakran összeütközik azok valós és eszmei értéke.

A biztosító társaságok többsége rendelkezik egy saját értékbecslővel, aki felméri a biztosítandó tárgy értékét, a biztosító pedig ez alapján határozza meg a biztosítás összegét, ezt azonban nem kötelező elfogadni, lehetőség van ugyanis arra, hogy az adott tárgyat a becsült értékénél magasabb vagy éppen alacsonyabb összegre biztosítsuk. 

Az alul- és felülbiztosítással azonban vigyázzon, ugyanis mindkét esetben jelentős összegektől eshet el. 

Míg előbbi esetében bár a biztosítás összege alacsonyabb, így ezzel pénzt spórolunk, a kár bekövetkezése esetén nem kapjuk meg a biztosított tárgy valódi értékét, így javítása vagy cseréje esetén előfordulhat, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. 

A felülbiztosítás esetén pedig bár a kár bekövetkeztekor megkapjuk az ingóság értékét, a biztosításra feleslegesen fogunk magas összegeket kifizetni. 

Kinek érdemes ingóságbiztosítást kötnie? 

A válasz egyszerű: mindenkinek. Akik saját tulajdonú magánházban élnek számukra a legideálisabb egy teljes körű lakásbiztosítás megkötése, vagyis magára az ingatlanra és az abban található ingóságokra is érdemes biztosítást kötni. 

Társasházak esetén a biztosítás megkötése előtt érdemes információt szerezni arról, hogy kötöttek-e már biztosítást az ingatlanra. Bizonyos esetekben ugyanis a társasház egésze rendelkezik biztosítással, mely vonatkozhat kizárólag a közös terekre, de akár magukra a lakásokra is, ebben az esetben pedig elég csak ingóság biztosítást kötniük. 

Fontos tudni, hogy ingóságbiztosítást azok is köthetnek, akik albérletben laknak, és érdemes is élniük ezzel a lehetőséggel, főleg, ha a lakás bútorozatlan, és a saját értéktárgyaik találhatók a bérleményben.

Frissítés dátuma: 2021.11.05.