Csomagoljon praktikusan, segítünk!

Míg egyesek a nyaralásra már napokkal az indulás előtt bepakolnak, és minden eshetőségre felkészülnek, addig mások csak az utolsó utáni pillanatban kezdenek csomagolni. Bármelyik típusba is tartozik, az alábbi tippek biztosan hasznára fognak válni. 

Tippek a pakoláshoz

Az első és legfontosabb lépés, hogy fordítson kellő időt az előkészületekre, ennek egyik eleme, hogy legkésőbb az utazást megelőző napon megkezdi a csomagolást, a másik pedig a lista készítés. 

A lista nemcsak abban van hasznunkra, hogy semmi létfontosságú dolgot ne hagyjunk otthon, hanem abban is, hogy a szálláshelyen se felejtsünk semmit.

A következő lépés a bőrönd vagy utazótáska kiválasztása, melyik praktikusabb az adott nyaralás szempontjából, mekkora csomagra lesz szükségünk. Korántsem mindegy ugyanis, hogy a csomagot csak be kell tenni az autó csomagtartójába, majd a szállásnál kivenni, vagy éppen egy túra során folyamatosan magunkkal kell cipelni. 

A helytakarékosság a ruhaneműk hajtogatásával kezdődik, a legjobb módszer, ha minél kisebb méretűre hajtogatjuk a ruhákat, sőt a hajtogatás után érdemes őket feltekerni, ezzel minimálisra csökkentve az általuk elfoglalt helyet. 

Akik gyakran utaznak repülővel már biztosan találkoztak az utazó méretű flakonokkal, melyekbe különféle kozmetikumok tölthetők. Ez azonban egy belföldi utazás során is ugyanolyan praktikus. 

A mindennapok során használt kozmetikumokról és tisztálkodási szerekről senki sem szeretne lemondani a nyaralás során sem. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy semmiből nem használ el egy egész flakont, így ezeknek a szinte bármilyen drogériában kapható flakonoknak köszönhetően elég annyi mennyiséget magával vinnie, amennyire valóban szüksége lesz. 

Komplett lista csomagoláshoz

A listák megszállottjai számára bizonyára már semmi újdonságot nem fogunk mondani, azoknak azonban, akik számára egy lista bár segítség, de ők maguk képtelenek ennek összeállítására, életmentő lehet. 

A legjobb megoldás, ha a szükséges holmikat csoportok szerint osztjuk fel.

  • Papírok, iratok: Bankkártya és készpénz, személyes irataink, előre megvásárolt jegyek, kinyomtatott visszaigazolások, szükséges orvosi papírok. Ezek nagy része a mobiloknak és az internetnek köszönhetően jelentősen csökkenthető. 
  • Kütyük: Telefon, laptop, tablet, hozzájuk tartozó töltők, powerbank, fülhallgató, USB kábel, memóriakártya, fényképezőgép. Az emberek ebből a szempontból lényegében két nagy csoportra oszthatók: Vagy elég számukra az okostelefon és ezzel bármit képesek megoldani, vagy az összes elektronikai készüléket magukkal viszik még a szomszédos településre is. 
  • Gyógyszerek: A legfontosabb, hogy ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, arról semmiképp se feledkezzen meg. Emellett természetesen nem árt néhány alapvető gyógyszert is magunkkal vinni: fájdalomcsillapító, hasfogó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító. Ezek mellett pedig még szükség lehet ragtapaszra, sebfertőtlenítőre, csípés elleni gélre. Figyeljünk azonban arra, hogy ne essünk túlzásba, Magyarországon ugyanis számos gyógyszertár található, így feltételezhetően az úticélunkon is lesz egy, ahova betérhetünk, ha a szükség úgy hozza. 
  • Tisztálkodószerek: Ide tartoznak az alapvető felszerelések, mint a szappan, tusfürdő, fogkefe, fogkrém, sampon, dezodor, fésű, törölköző. A határ azonban a csillagos ég, és csak a képzeletünk, valamint a táska mérete szab határt. 
  • Ruhaneműk: A tisztálkodószerekhez hasonlóan itt is csak a legfontosabbakra térnénk ki. Lábbelik, zokni, fehérnemű, alsó-és felsőruházat, esőkabát vagy esernyő. Fontos, hogy mindig nézze meg az időjárás előrejelzést, és készüljön fel annak megfelelően. 

A lista természetesen jelentősen módosulhat annak függvényében, hogy hova utazunk, mennyi időre, valamint, hogy gyerekek is lesznek-e velünk. 

Mit ne vigyünk magunkkal

Fontos áttekinteni, hogy mit érdemes magunkkal vinni, azonban az sem elhanyagolható, hogy mit érdemes otthon hagyni. Bizonyára mindenkivel előfordult már minimum egyszer élete során, hogy olyan dolgokat is elvitt magával nyaralni, melyeket utána ki sem vett a táskájából. 

  • Könyvek: Ha hosszú útra készülünk - és nem mi vezetünk -, akkor természetesen jól jöhet egy könyv vagy egy magazin, 2-3 darabot azonban teljesen felesleges bepakolni, bizonyára nem olvasással fogja tölteni az egész nyaralást. 
  • Edző felszerelés: Természetesen vannak olyan elszánt emberek, akik még a nyaralás idején sem hagynak fel a napi edzés rutinjukkal, a többség azonban valljuk be nem ilyen, ez esetben pedig felesleges magunkkal vinni az edzéshez szükséges felszerelést. 
  • Túl sok játék: Akinek van gyereke az tudja, hogy bizonyos játékokat nem lehet otthon hagyni, nem kell azonban az összes játékot magunkkal vinni. A nyaralás egyébként is a strandolásról, és a programokról szól, amit a kicsik is élvezni fognak. 
  • Túl sok ruha: A játékokhoz hasonlóan a ruhák terén sem szabad túlzásba esni, jó megoldás, ha már otthon összeállítjuk, mit mivel szeretnénk viselni, így nem a nyaralás alatt kell válogatni a 10-20 variáció közül, ezzel nem csak helyet, hanem időt is spórolunk.

Frissítés dátuma: 2021.04.16.