Utazás gyerekkel: Mire érdemes felkészülni?

A nyaralásnál örökzöld téma annak a kérdésnek a megvitatása, hogy lehet-e, és kell-e gyerekkel (messzire vagy akár nem túl messzire is) utazni? Ha úgy döntünk, hogy igen, érdemes az előkészítés stádiumában néhány olyan szempontot átgondolni, ami segíthet bennünket abban, hogy a várva várt nyaralás ne végződjön sem családi drámával, sem pedig gyermeki és / vagy szülői tortúrával. 

Hány éves kortól érdemes gyermekkel nyaralást szervezni?

Rengeteg különböző véleményről lehet olvasni a fenti kérdéssel kapcsolatban, mivel ez elsősorban szülő-, sőt, leginkább anyafüggő. Érdemes azt figyelembe venni, hogy egy hosszabb, adott esetben egzotikusabb helyre tervezett nyaralásból a gyermekünk mennyire fog emlékezni - egy rövidebb távolság megtételét igénylő nyaralás a kisebbeknek (5-6 év alatt) kedvez, míg egy Kanári-szigeteken eltöltött néhány hétre érdemes ennél idősebb gyermekkel útnak indulni, hogy a kellemes élmények, a szokásostól merőben eltérő táj emlékei minél maradandóbbak legyenek. Az egzotikus helyekről azt is érdemes tudni, hogy a higiéniai viszonyok mások, mint nálunk - egy éppen járni tanuló, vagy akár állandóan rohangászó 2-3 éves gyerek mellett ez plusz nehézséget is jelenthet, főleg, ha nem tudjuk még megmagyarázni neki, miért kell adott esetben több órát egy zsúfolt buszban tölteni. 

Ha megszületik a konszenzus arról, hogy igen, nyaralunk, és igen, visszük a gyereke(ke)t is, akkor az alábbiak mentén érdemes a tervezési folyamatot végiggondolni. 

Hová utazzunk?

Az utazási cél megtervezésébe érdemes gyermekünket is bevonni. Az internet korában egy csomó weboldal "siet" a segítségünkre, pl. ott van az utazzitthon.hu, familyhotels.hu vagy akár a külföldi úticélokat összegyűjtő wimdu.hu is. Ne feledjük azt sem a tervezéskor, hogy mennyi idő áll majd rendelkezésünkre, hiszen nem nagy "buli", ha a nyaralás felét mindjárt el is viszi az utazás. 

Törekedjünk arra, hogy a hely a lehetőségekhez képest minél inkább gyerekbarát legyen: pelenkázóhely megléte, játszótér, gyermekmedence, illetve természetesen a kicsiknek, vagy nagyobbaknak szóló programlehetőségek. Három éves kor alatt van egy csomó plusz szolgáltatás, aminek érdemes utánanézni, pl. speciális ételek, bébiőr telefon, pancsoló, stb. 

Programok

Fontos figyelembe venni, hogy a gyerekeknek nem (feltétlenül) az az érdekes, ami a szülőknek. A városnézés és a hely nevezetességeinek megtekintése élvezetes lehet a szülők és a nagyobb gyerekek számára, de 10 éves kor alatt nem biztos, hogy maradéktalan sikert arat az ilyesmi. A kisebbek szeretik felfedezni a világot, így mindig jól jöhet a tengerpart vagy az erdőt keresztül szelő patak. 

Fontos: ha autóval megyünk, akkor létfontosságú, hogy a jármű minden szempontból (műszaki, kényelmi, tisztasági) a lehető legjobb állapotban legyen, hiszen ha a kocsival valami probléma támad útközben, akkor villámgyorsan átalakíthatja a nyaralásunkat egy survivor-show amatőr szereplős változatává. Készüljünk fel arra is, hogy gyakran meg kell majd állnunk az ügyes-bajos dolgok elvégzéséhez. Az autós út során azonban kétségkívül a megfelelő gyermekülés kiválasztása a legfontosabb. Erről részletesebben idekattintva olvashat.

Evés-ivás

Az étel kérdése (és persze az innivalóké is) mindig sarkalatos pontja. A tápszeres babák szülei cipelhetik az egész apparátust magukkal, bárhova mennek hosszú időre. Ilyenkor jól jön egy termosz, amibe a felforralt vizet tudjuk szállítani, hozzá babavíz, amivel esetleg hűthetünk rajta, cumisüvegek, kanalak, fertőtlenítő törlőkendő, kéztörlők. Általában a félpanziós vagy teljes ellátásnál figyelnek arra is az étteremben, hogy legyen külön gyerek menü, etetőszéket is kínálnak általában a turisták által gyakrabban látogatott helyeken. Ha útra kelünk (akár oda-vissza, akár pedig köztes "vándorlásra"), mindig érdemes útravalót csomagolni, még ha az csak valami rágcsálnivaló is. 

Egészség

Rengeteg, utazással kapcsolatos egészségbiztosítási szolgáltatás létezik - ilyen az európai egészségbiztosítási kártya (viszont ezzel csak olyan helyre mehetünk, amelyek szerződésben vannak a magyar állammal), illetve speciális utasbiztosítások sora is rendelkezésünkre áll. Amit viszont mindenféleképpen vigyünk magunkkal, az a következő: 

  • sebtapasz és gézlap
  • orrszívó a kisebbeknek, orrcsepp és torokfertőtlenítő a nagyobbaknak
  • antihisztamin (általános allergiás reakció esetére)
  • fájdalomcsillapító, lázcsillapító, széntabletta, probiotikum
  • védőöltözet (sapka, kalap leéégés ellen)
  • nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, papír zsebkendő 
  • orvosi papírok
  • utasbiztosításhoz kapcsolódó SOS telefonszám ill. 
  • külföldön a magyar konzulátus elérhetősége

Mi lesz, ha......?

Készüljünk fel arra is, hogy akár a legrosszabb rémálmunk is valóra válhat: a gyerek elkeveredik a közelünkből, nem találjuk, és hiába kiáltozzuk a nevét, nem válaszol. Ez bárhol és bárkivel előfordulhat, de erre is fel lehet készülni, ha utazás előtt: 

  • a kisebbek kezén legyen biztonsági szalag, rajta nevével és a szülő telefonszámával
  • névjegykártyát helyezünk el a zsebébe, rajta elérhetőségeinkkel, vagy, ha külföldön vagyunk, angol nyelven némi információval
  • gyakoroljuk be a gyerekkel, mi a teendő ilyen esetben - ne pánikoljon, kihez mehet oda (általában nőkhöz, nénikhez, akik szintén gyermekkel vannak) és mit mondhat nekik, mit kérjen tőlük
  • a nagyobb gyerekkel pedig érdemes megtanítani fejből az egyik szülő számát, pl. ha a saját mobilja lemerül

Összegzés: a kevesebb néha több

A nagyobb méretű országokban, de akár hazánkban is néhány népszerű helyen a látnivalók közötti távolságok általában nagyobbak mint papíron (vagy Google Maps-en) tűnnek. Vagy egyszerűen a rosszabb infrastruktúra miatt csak sokkal nehezebb és lassabb eljutni a különböző helyekre is. Mivel mindent úgysem tudunk megnézni, gyerekekkel különösen érdemes arra figyelni, hogy nem érdemes rohanni. Adjunk 1-1 extra napot, inkább válasszunk kevesebb, egymáshoz közel levő, vagy legalábbis egymásra jól felfűzhető, jól megközelíthető állomásokat. Legyen pihenőnap is, amikor csak "lazulunk", és egy hosszú út végére mindenképp érdemes egy-két napos pihenős vízparti (vagy vízpart híján valamilyen más rekreációs tevékenységet igénylő) "levezetést" betervezni.

Frissítés dátuma: 2020.10.02.