Tavaszi nagytakarítás az autóban

A téli időszakban kevesebb figyelmet fordítunk a kocsink rendben tartására, pedig ilyenkor még nagyobb szükség lenne erre. 

Miért pont tavasszal?

Az autó nagytakarítását is célszerű tavaszra időzíteni, egyrészt azért, mert a kinti, olykor több órás időtöltéshez a tavaszi időjárás a legalkalmasabb. Másrészt a téli időjárás a legtöbb autó számára nem túl kedvező, így a hideg idő és a havazás elmúltával érdemes belefogni egy alaposabb takarításba.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ebben az időszakban rengeteg nedvesség kerül az autóba, emiatt pedig elázik a kárpit, ami - ha, nem szárítjuk ki rendesen - tönkre is mehet. Emellett az autó belső terében rendkívül magas lesz a páratartalom, ami roncsolhatja a fémfelületeket. 

A másik jelentős problémát a felsózott utak jelentik, melyek roncsolhatják a gépjármű kasztniját, így erre különösen oda kell figyelni. 

Kezdje a belső térrel 

A kárpitok tisztítása nem egyszerű feladat - pláne, ha gyerekeket vagy állatokat is szoktunk szállítani a kocsinkban -, így ehhez szerezzen be valamilyen speciális, antibakteriális tisztítószert. Ezeket használat előtt azonban érdemes mindig kipróbálni egy kisebb felületen, nehogy kijavíthatatlan károkat okozzunk. 

A kárpitok takarítása után mikroszálas kendővel tisztítsuk át a műszerfalat, és az egyéb portalanítást igénylő részeket. Azokat az apróbb felületeket, melyeket nehezen érünk el, egy kisebb kefe - akár fogkefe - segítségével könnyedén megtisztíthatjuk a szennyeződésektől. 

Ezt követően a kocsi porszívózásával érdemes folytatni - ezt mindenképp a portörlés és kárpit tisztítás utánra hagyjuk -, ilyenkor a lábtörlőket is poroljuk ki, amennyiben nedvesek, hagyjuk megszáradni őket. 

Bár a szélvédő általában tiszta, a többi ablakról sem szabad megfeledkeznünk, ezeket is érdemes letakarítani, ezt bár autómosás közben is megtehetjük, évente legalább egyszer érdemes alaposabban megtisztítani őket, akár hagyományos ablaktisztító folyadék segítségével. 

Védelem a korrózióval szemben 

Ahogy fentebb is említettük télen, a sóval szórt utak korrodálhatják az autók kasztniját. 

Emiatt fontos, hogy mindig letakarítsuk a kocsik alját, ha magasabb autóval rendelkezünk, akkor ezt könnyen megtehetjük a hagyományos autómosókban is.

Az alacsonyabb kocsikat azonban speciális helyre kell vinnünk, ahol akna segítségével a kocsi alját is meg lehet takarítani. 

Amennyiben profi a kerékcserében, érdemes ezeket is leszedni, és a kerék mögötti felületeket is megtisztítani. Ha a tél folyamán használtad a pótkerekeket, akkor ezeket is érdemes megtisztítani, főleg a felsózott utak miatt.

Végezetül mindezek után jöhet egy alapos külső takarítás, és már készen is áll az autónk a tavaszi napsütésre. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.