Tippek és tanácsok külföldi kártyahasználathoz

Ha külföldön fizet a bankkártyájával, akkor nagyon elővigyázatosnak kell lennie. A következőkben felhívjuk figyelmét néhány dologra, melyeket ez esetben tartson észben.

Használható-e külföldön a kártya?

Mielőtt külföldre utazik a legfontosabb, hogy meggyőződjön róla, hogy a bankkártyája használható-e az adott országban. Ez alapján három típusú bankkártya létezik. 

  • csak Magyarországon használható
  • Európában használható
  • globálisan használható

A kártyahasználat földrajzi korlátozását a kártya tulajdonos maga választja ki. A legtöbb bank esetében ezt netbankján keresztül megtekintheti és módosíthatja, ha nem rendelkezik netbankkal, akkor a bankfiókban van erre lehetőség.

Ha Európán belül utazik, de nem Uniós tagállamba, akkor érdemesebb a globálisan használható lehetőséget választani, ugyanis nem minden földrajzi értelemben vett európai ország esetén érvényes az “Európában használható” opció.

Értesítse a bankját!

Az utazás előtt mindenképp értesítse bankját arról, hogy pontosan melyik országokba, és mennyi időre utazik. Ez azért fontos, mert egy nyaralás során általában többet költünk, mint a szürke hétköznapok idején, így értesítés hiányában a szokatlan forgalom a bankunk számára gyanús lehet, és dönthet úgy, hogy letiltja a kártyát.

Igaz a tiltás telefonálás és személyazonosítás után feloldható, azonban egy kellemetlen procedúrától kíméljük meg magunkat, ha értesítjük a bankot az utazásról.

A bejelentés a legtöbb bank esetében telefonon keresztül vagy e-mailben is megtehető, ehhez általában a következőkre van szükség:

  • Kártyatulajdonos neve, 
  • kártya száma, 
  • utazás időtartama 
  • az országok, ahol használni szeretné kártyáját,  
  • valamint az a telefonszám, melyen a kártyatulajdonos elérhető.

Limit

Ha kizárólag fizetni szeretne külföldön a bankkártyájával, és nem szeretné készpénz felvételre használni, akkor érdemes a napi limitet nulla forintra állítani, így a kártya ellopása és a helyes PIN kód megszerzése esetén sem tudnak pénzt felvenni a kártyájáról. Ez esetben is értesítse azonban mindig a bankját, hiszen kártyás fizetésre a tolvaj is könnyen használhatja az Ön kártyáját. 

A limit beállítása szintén netbankon keresztül vagy az adott bankfiókban személyesen valósítható meg.

SMS

Bár itthon is különösen hasznos, külföldi utazás esetén elengedhetetlen az SMS szolgáltatás igénybevétele. Hiszen ez esetben figyelemmel tudja kísérni a kártyás vásárlásait, valamint a kártya ellopása esetén is rögtön értesítést kap, ha illetéktelenek használják, és kérheti bankját, hogy tiltsa le a kártyát. 

A bank telefonszáma

Az előzőekben említettek miatt az utazás előtt mindig mentse el a bankja HelpDesk telefonszámát - sok bank esetén ezek a számok a nap 24 órájában hívhatók. 

Bankkártya logó

Amikor egy étteremben vagy boltban a bankkártyájával szeretne fizetni, mindig ellenőrizze, hogy az ajtón vagy a pénztárgépen szerepel-e az Ön bankkártyájához tartozó logó - például Visa vagy MasterCard -, hiszen csak ebben az esetben tud a kártyájával fizetni. 

Ha mégis úgy dönt, külföldön szeretne készpénzt felvenni, akkor a bankkártyához tartozó logót az ATM-en keresse. Ha teheti külföldön is válassza a saját bankja ATM-eit. 

Jó tudni

Néhány szolgáltatásnál, mint például szállás vagy autóbérlés a szolgáltató zárolhat egy bizonyos összeget a számláján. Ennek oka olyan később felmerülhető költségek, mint például fogyasztás a minibárból, károkozás a szobában vagy forgalmi kihágások büntetésének kifizetése.

Ilyen esetekben mindig érdeklődjön arról, hogy meddig tart a zárolás, és szerződés esetén mindig figyelmesen olvassal el az apróbetűs részt is.

Frissítés dátuma: 2021.04.16.