Egyre több az internetes csaló, vigyázzon az adataira!

A digitalizáció következtében eddig is rendkívül népszerű volt az online vásárlás, a járvány miatt kialakult karanténidőszakban azonban még többen választották a vásárlás ezen módját.

Míg korábban leginkább műszaki cikkeket, ruhákat és kozmetikumokat vásároltunk online, addig az elmúlt hónapokban gyógyszerektől kezdve élelmiszereken át, lényegében mindent online szereztünk be.

Ezeknél az online vásárlásoknál számtalanszor használjuk a bankkártyánk adatait, ezzel pedig a csalásra és lopásra specializálódott oldalak könnyedén visszaélhetnek.

Az MNB adatai alapján 2018-ban több mint 55 ezer bankkártya adatokkal való visszaélés történt, 2020-ban a megnövekedett online vásárlás következtében sejtéseink szerint ez a szám még magasabb is lesz. 

Nézze meg hol vásárol!

Az első lépés, amit megtehet adatai biztonsága érdekében, hogy kizárólag megbízható oldalról vásárol. Ez bár nem mindig egyértelmű, mégis van néhány tanács, amit ha megfogad jelentősen csökkentheti az adatlopás kockázatát.

Ha teheti vásároljon olyan oldalakról, melyeket már ismer, egyrészt ezekkel kapcsolatban már van tapasztalata, másrészt egy nagynevű márka webshopja nem valószínű, hogy ilyen visszaéléseket követne el. 

Rendkívül nagy probléma azonban, hogy rengetegszer találkozhatunk olyan csaló weboldalakkal, melyek egy ismert márka nevét használják, és csak egy apróságot változtatnak meg a weblap címében, ami első látásra általában nem tűnik fel, így bízva az oldalban kiadjuk az adatainkat. 

A PIN kód magánügy

Bankkártyás fizetés esetén számos adatot kérnek tőlünk: bankkártyaszám, a kártya lejárati dátuma, CVC kód. 

A PIN kódunkat azonban soha, semmilyen körülmények között nem kérhetik el, a kártyához tartozó PIN kód annyira titkos, hogy rajtunk kívül senki nem tudja, még a bankunk sem, éppen ezért, erre semmilyen online fizetés esetén nem lehet szükség. 

Ha valahol mégis ennek megadására kérnék, azonnal szakítsa meg a vásárlást és hagyja el az oldalt, ilyenkor ugyanis teljesen biztos, hogy csalás áll a háttérben.

A biztonság fontosabb, mint a kényelem 

Ma már szinte minden oldal lehetőséget nyújt arra, hogy megjegyzetessük a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet vagy e-mail címet és jelszavat, hogy ezzel megkönnyítsék a dolgunkat. 

Ez a lehetőség egyre gyakrabban megjelenik a bankkártya adatok kapcsán is, és sajnos sokan élnek is vele, főleg ha gyakran vásárolnak az adott felületen. 

Ez azonban bármennyire is kényelmes megoldás, sajnos melegágya lehet a visszaéléseknek, így nem érdemes kockáztatni. 

Frissítés dátuma: 2021.04.16.