5 szokás, aminek segítségével egyszerű módon védheti környezetét!

A globális felmelegedés egyre hevesebben kopogtat az emberiség ajtaján. Ezért érdemes lehet pár környezetet védő szokást beiktatni a hétköznapok rutinjába. Ebben a cikkben pont ilyen szokásokról olvashat!

Fogyasszon kevesebb húst!

A húsfogyasztás visszaszorítása óriási hatással lehet a környezetre. Egy ENSZ-tanulmány szerint ugyan a húsipar az ember által termelt szén-dioxid kibocsátásnak „csupán” a 9%-át adja, de ennél sokkal nagyobb arányban termel még károsabb üvegházhatású gázokat is.

Az dinitrogén-oxid termelés 65 százalékáért felelős, amely 296-szor károsabb a környezetre nézve erős üvegházhatása miatt. Emiatt húsfogyasztás csökkentése fontos lépés lehet a levegőszennyezés csökkentésének érdekében. Hiszen a kevesebb fogyasztástól kevesebb állatállományra lesz szüksége az emberiségnek, ami kevesebb káros anyag kibocsátást hoz magával. Ráadásul több terület is felszabadulhat, amit más célokra lehet felhasználni. 

Komposztáljon rendszeresen!

A házi komposztálók ma már itthon is egyre népszerűek, nem hiába. Ugyanis a komposztládák nemcsak a hulladék mennyiségét csökkentik, hanem csökkentik a ház körüli költségeket is. Hiszen a kertészkedés során nem kell drága komposztra vagy műtrágyára költeni, hanem elég csak leszórni a gyűjtött komposzttal a talajt. Így, amennyiben rendszeresen kertészkedik, a komposztládák nyújtotta előnyöket vétek lenne eldobnia magától! 

Szerezzen be egy pár textil anyagú szatyrot a vásárláshoz!

A legtöbb üzletben találhat alternatívát a környezetre nagy terhet rovó műanyag zacskók használatára. Bár egy vászontáska beszerzése drágább, viszont teljesmértékben megérik a pénzüket, ugyanis sokkal tovább tartják magukat. Az már csak hab a tortán, hogy strapabíró anyaguknak köszönhetően több dolgot is elbírnak. 

Emellett nemcsak vásárlás közben használható, hanem akár egy hétköznapi táska funkcióját is betölthetik. Szülők, figyelem: ha esetleg valamelyik gyermeke gimnazista vagy már egyetemre jár, lepje meg egy pár egyszerű, mintanélküli vászontáskával. Egyrészt azért, mert jelenleg óriási divat, másrészt egy csomó dolog beléjük fér – ami a diákévek alatt finoman szólva nem hátrány.

Papírtörlő helyett használjon rongyokat!

A legtöbb háztartásban a tavaszi takarítás szinte elengedhetetlen kelléke a papírtörlő. Ugyanakkor ezt a kelléket le lehet cserélni egy sokkal környezettudatosabb opcióra is: rongyokra. Bizony, mindössze annyit kell tennie, hogy fog egy pár kinőtt vagy nem használt pólót, felvágja őket, és kész is. Ezzel nemcsak, hogy a környezetét védi, hanem a pénztárcáját is, ami még egy plusz pont lehet.

Ügyeljen az energiatakarékosságra!

Több egyszerű módon is csökkentheti az otthonában felhasznált energiát, például azzal, ha mindig kihúzza a használaton kívüli gépeket a konnektorokból, vagy ha ellenőrzi, hogy nem ég-e fölöslegesen a lámpa vagy, ha szárító használata helyett ruhaszárítón hagyja száradni a ruhákat.

Ahogy azt Ön is érzékelheti, az energiatakarékos életmód nem követel gyökeres változtatásokat az életében. Ám annál nagyobb pozitív hatásai vannak, hiszen csökkenti vele karbonlábnyomát, és az áramhasználattal járó költségeket egyaránt. Amennyiben mégis meggyűlik a baja a szokásai megváltoztatásával, akkor ajánlott egyszerre csak egy dologban változtatni. Ha pedig már ez az egy szokás beleépült a rutinjába, belevehet még egy energiatakarékos szokást a hétköznapjaiba. Így szépen lassan bele fog illeszkedni az új életmódba.

Szeretne még több lakástippet olvasni? Látogasson el a Biztositok.hu blog Lakberendezés részére, és tegye komfortosabbá otthonát!

Vigyázzon ingatlanára - kössön lakásbiztosítást pár perc alatt!

Frissítés dátuma: 2022.02.01.