Ezekre figyeljen, ha esőben vezet!

Nyár végén és ősz elején gyakoriak az esőzések, az iskolakezdés miatt pedig egyre többen ülnek volán mögé, így még inkább fontos odafigyelni a biztonságos vezetésre. Cikkünkben ehhez mutatunk néhány egyszerű tippet. 

Amit még az indulás előtt gondoljon át

Az első lépés, hogy gondolja át valóban muszáj-e az esős időben autóba szállnia, nagy vihar esetén ugyanis a nem sürgős teendőinket érdemes elhalasztani, ugyanis ilyenkor - még odafigyelés mellett is - sokkal nagyobb a baleset esélye. 

Amennyiben mindenképp autóba kell ülnie, az elindulás előtt mindig ellenőrizze az alábbiakat:

  • abroncsok állapotát, keréknyomást,
  • világító berendezéseket és azok tisztaságát (esős időben még fontosabb a látni és látszani elv),
  • fékberendezések megfelelő működését,
  • első és hátsó ablaktörlő lapátok állapotát (ha a gumi elhasználódott, a lapátok csak maszatolnak, ami rossz kilátást eredményez).

Az abroncsok esetén mindig ellenőrizze a profilmélységet, ez négyévszakos vagy nyári gumi esetén minimum 3 mm, téli gumi esetén pedig minimum 4 mm legyen. 

Ezeket mindenképp tartsa be

Esős időben az egyik legfontosabb, hogy figyeljünk oda a sebességre, ilyenkor ugyanis érdemes a megengedett sebességhatárnál lassabban haladni az utak csúszóssága és a megnövekedett fékút miatt, ez kanyarodás esetén még inkább fontos. 

Szintén a megnövekedett fékút miatt elengedhetetlen, hogy esős időben (nedves úttesten) tartsunk nagyobb követési távolságot, legalább a normál útviszonyoknak megfelelő távolság kétszeresét.

Végül a harmadik legfontosabb tipp, hogy a megfelelő láthatóság érdekében ilyenkor a tompított fényszórókat használja, a ködlámpát pedig ne kapcsolja be, kivéve, ha az útviszonyok azt indokolttá nem teszik, hiszen a ködlámpa használata rossz látási viszonyok mellett (heves esőzésben, hófúvásban és persze sűrű ködben) ajánlott.

További vezetéstechnikai tippek

A fenti - legfontosabb - tanácsok mellett érdemes néhány további tippet is megfogadni:

  • Kerüljük a hirtelen fékezést és kormány mozdulatokat, a vizes úton a hirtelen mozdulatok sokkal veszélyesebbek, mint száraz időben. 
  • Esős időben inkább magunk tartsuk a sebességet, mellőzzük a tempomat használatát. 
  • Kerülje a pocsolyákat, főleg nagy sebességgel, ezeket ugyanis gyakran kavicsokkal töltik fel, melyet az eső miatt nem látunk. 
  • Fokozottan ügyeljen a buszok, teherautók és nagyobb járművek melletti elhaladás során (szükség esetén kapcsolja az ablaktörlő lapátok sebességét nagyobb törlőfokozatra), ezek ugyanis rendkívül nagy mennyiségű vizet csaphatnak fel, ami megnehezíti a látási viszonyainkat.

Frissítés dátuma: 2021.09.16.