Legyen biztonságos a Valentin nap

Idén a Valentin napot is kénytelenek vagyunk otthon tölteni, ami bár sokkal meghitebb, mint egy zsúfolt étterem, számos balesetveszélyt rejteget, így jobb, ha gondosan odafigyelünk az előkészületek és az ünneplés során is.

Valentin napi sütés-főzés

A Bálint nap egyik, ha nem a legfontosabb eleme a romantikus vacsora, mivel azonban - ahogy említettük - idén az asztalfoglalás ki van zárva, így két megoldásunk maradt. Vagy rendelünk vagy mi magunk készítjük el a fogásokat. 

A szerelmesek ünnepén sokan az utóbbi mellett döntenek, még abban az esetben is, ha az év többi részében nem igazán tüsténkednek a konyhában. Ilyenkor azonban fontos az elővigyázatosság, hiszen egy konyhai balesetet nem csak a romantikus vacsora, hanem akár az egész otthonunk bánhatja.

A legtöbb tűzeset ugyanis a konyhákból indul ki, ezek leggyakoribb okai a következők:

  • tűzhelyen felejtett fazék és serpenyő 
  • vizet öntenek a forró olajra 
  • lángrakapott konyharuha vagy öltözék


Óvatosan a gyertyákkal!

A gyertyák a Valentin nap elengedhetetlen kellékei, a romantika szimbólumai és a lakástüzek egyik leggyakoribb okozói. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy felejtsünk el a gyertyákat, csak rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk. Ehhez a legfontosabb, hogy a gyertyákat mindig fújjuk el mielőtt elhagyjuk a helyiséget. 

Ne csak otthonunkra, magunkra is vigyázzunk!

A konyha nemcsak a lakástűz szempontjából veszélyes terület, itt történik a háztartási sérülések zöme is (pl.: vágás, forrázás), ez idén Valentin napkor még gyakoribb lehet, ugyanis az ügyetlenebb, kevésbé jártas szakácsok is próbálnak kitenni magukért. 

Egy másik veszélyforrást jelenthet az otthoni barkácsolás, egyre többen érdeklődnek a saját készítésű ajándékok iránt, egyrészt a kézművesség elterjedése másrészt a környezetvédelem miatt. Így Valentin napkor is sokan döntenek úgy, hogy saját kezűleg barkácsolnak valamint kedvesüknek. 

Amennyiben azonban nem gyakorlott ezermester, és a szerszámok használatában sem érzi magát tapasztaltnak, inkább kérjen segítséget, és első próbálkozásra ne fogjon neki a legbonyolultabb eszközök használatával járó műveleteknek. Ugyanis még mindig jobb egy egyszerűbb ajándék, mint egy kórházban töltött Valentin nap.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.