Tippek a biztonságos online vásárláshoz

Az online vásárlás egyre népszerűbb, hiszen sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, mint a hagyományos vásárlás, és általában a kínálat is nagyobb. Az internetes vásárlás során azonban néhány dologra mindenképp érdemes figyelni biztonságunk érdekében. 

Az online vásárlás alapjai

Az online biztonságunk érdekében elsőként biztonságossá kell tenni az általunk használt eszközöket. Akár telefont, laptopot, táblagépet vagy asztali gépet használunk, mindegyik esetében érdemes telepítenünk egy vírusirtót. 

Az eszközök - és így az adataink - biztonsága érdekében a letöltött fájlokon (például vásárlási visszaigazolás) is érdemes futtatni egy vírusellenőrzést. 

Nemcsak az fontos, hogy milyen eszközről intézzük az online vásárlásunkat, hanem az is, honnan. A legjobb megoldás, ha otthonról vásárolunk - esetleg megbízható ismerőseinknél -, de semmiképp sem nyilvános helyen. 

Ennek két oka is van, elsőként is nyilvános helyen, például egy kávézóban a mellettünk ülő személy könnyedén megláthatja titkos adatainkat, melyekkel utána már ő is könnyedén vásárolhat, természetesen a mi számlánkra. 

A másik ok a nyilvános wifik használata, ezek ugyanis nem mindig biztonságosak. Minden esetben csak megbízható wifi-hálózatra csatlakozva vásároljon online. 

A jelszóval védett nyilvános wifik (például egy étterem vagy cukrászda wifi-hálózata) valamivel biztonságosabbak, mint a jelszó nélküliek, de ha teheti inkább várjon a vásárlással, amíg haza ér, és használja az otthoni, megbízható hálózatot. 

Honnan rendeljek?

Az online rendelés leadása esetén két lehetőségünk van: az egyik a cég webshopja, a másik pedig a mobilos applikáció. 

A legtöbb cég már rendelkezik mobilos appokkal, ezek pedig általában megbízhatóbbak - a weboldalakat sok esetben hamisítják -, így amikor csak lehetséges válassza ezeket az online rendelések leadásához. 

Bizonyos esetekben azonban kénytelenek vagyunk a weboldalról rendelni, ilyenkor azonban legyünk rendkívül elővigyázatosak, és csak akkor adjuk le a megrendelést, ha biztosak vagyunk abban, hogy a weblap megbízható. 

  • Részesítse előnyben azokat a weboldalakat, melyeket már ismeri. 
  • Alaposan nézze meg a weboldal címét. Az álweboldalak gyakran használják valós cégek nevét, amelyben csak kis változtatásokat tesznek (pl.: .com helyett, .net használata). 
  • A megbízható weboldalak SSL tanúsítvánnyal rendelkeznek, ezt az bizonyítja, hogy az URL cím elején egy kis lakat található. 

További védelmi tippek 

A biztonságos online vásárlás érdekében mindig állítson be biztonságos, nehezen feltörhető jelszót. Kerülje az egyszerű (pl.: számsor) jelszavakat, valamint az évfordulókat és születésnapokat. A legjobb, ha olyan jelszót választ, melyben kis- és nagybetűk, számok, esetleg írásjelek is szerepelnek. 

A másik biztonsági megoldás, hogy kétfaktoros hitelesítést használ, ennek lényege, hogy a vásárlási szándékot egy másik felületen keresztül is jóvá kell hagyni, például egy SMS-ben kapott kód segítségével. 

A biztonságos online kártyahasználatról egy korábbi cikkünkben további hasznos információkat talál.

Frissítés dátuma: 2021.04.20.