Hogyan lehet olcsóbb a casco?

A casco biztosítás bár viszonylag drága, az alkatrészek és szervízdíjak sem olcsók, így egy általunk okozott kár esetén rendkívüli költségekkel járhat a javítás, ha nincs biztosításunk. Van azonban néhány tipp, mellyel a casco még olcsóbbá is válhat. 

Magasabb önrész, olcsóbb casco

Casco biztosítás esetén mindig kell egy bizonyos mértékű önrészt fizetnünk, ezt százalékos és fix összegként is meg lehet határozni. Azt, hogy mekkora önrészt kívánunk fizetni - a biztosító által nyújtott lehetőségek keretein belül - mi magunk dönthetjük el. 

Az önrész azt a bizonyos fix vagy százalékos összeget jelenti, melyet a baleset bekövetkezése esetén nekünk kell kifizetnünk. 

Ennek kiválasztásakor azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy minél magasabb önrészt vállalunk, annál alacsonyabb lesz a biztosítás díja. A casco és más biztosításokkal kapcsolatban is sokan gondolják azt, hogy felesleges pénzkidobás, mert kicsi az esélye annak, hogy a baleset bekövetkezik, és a biztosítási díjat évekig csak kidobják az ablakon. 

Azok számára, akik így gondolják, vagy akik spórolni szeretnének a biztosítási díjon, érdemes magasabb önrészt választani, így ha - szerencsére - nem következik be baleset sokkal alacsonyabb összeget kell fizetniük, viszont mégis rendelkeznek biztosítással. 

Vagyis az önrész kiválasztása esetén azt kell átgondolnunk, hogy inkább a bizosítási díjat fizetjük alacsonyabb áron, és egy esetleges kár esetén nagyobb részt vállalunk, vagy inkább a biztosításunk összege legyen magasabb, de kár esetén már kevesebb kiadással kell számolnunk.

Bonus-malus rendszer másképp

Egy másik megoldás arra, hogy olcsóbbá váljon a casco biztosítás a bonus-malus rendszer, erről a KGFB kapcsán bizonyára már mindenki hallott, a casco esetében azonban ez teljesen másképp működik. 

Míg a KGFB bonus-malus rendszere egységes, vagyis minden biztosítónál ugyanazon elvek alapján működik, addig a casco esetében ez biztosítónként eltérő. 

Éppen ezért mindig érdemes alaposan áttanulmányozni az adott biztosító erre vonatkozó szabályait, ugyanis több éves balesetmentes vezetés esetén akár több ezer forintot is megspórolhatunk. 

Csoportos biztosítás

A legtöbb biztosító társaságnál kedvezményhez jutunk, ha a casco mellett más biztosításunkat is náluk kötjük meg. A legegyszerűbb, ha a KGFB-t és a cascot kötjük ugyanannál a biztosítónál, előbbivel ugyanis minden autó tulajdonos rendelkezik. 

A KGFB mellett azonban akár a lakásbiztosításunk segítségével is kedvezményesebbé tehetjük a casco biztosításunkat. 

Egyéb spórolási tippek 

Az előbbiek mellett van néhány további apró tippünk, mellyel megspórolhat néhány százalékot. 

Ezek közül az egyik a biztosítás éves kifizetése. A biztosító társaságoknál a biztosítás összegét általában három ütemezésben fizethetjük, negyedévente, félévente vagy évente. Ezek közül - bár egy összegben kell kifizetni egy nagyobb tételt - az utolsót éri meg választani, így ugyanis az éves díj kedvezőbb, mint az első két esetben. 

Emellett a biztosítók nagy része már azért is nyújt egy minimális kedvezményt, ha a nyomtatás helyett az elektronikus ügyintézést választjuk. Ha van erre lehetőségünk, akkor mindenképp éljünk vele, így ugyanis a spórolás mellett még a bolygónkkal is jót teszünk. 

Frissítés dátuma: 2021.04.20.